DISTRIBUIȚI
mti

Sistemul sanitar ungar se află sub o presiune ”extraordinară” din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19 şi sute de voluntari s-au alăturat spitalelor pentru a ajuta la tratarea pacienţilor, a declarat miercuri şefa Oficiului naţional ungar de sănătate publică, Cecilia Muller, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

”Vă rog să faceţi tot posibilul pentru a evita infectarea şi a evita să aveţi nevoie să mergeţi la spital, întrucât spitalele se luptă sub o povară extraordinară” a transmis ea populaţiei.


Citeşte şi: Coreea de Nord a lansat două rachete, o primă provocare pentru Biden

La fel ca multe dintre ţările central şi est-europene, Ungaria a reuşit cu ajutorul unor măsuri stricte de lockdown să controleze răspândirea virusului în timpul valului epidemic din primăvara anului trecut. Însă al treilea val de acum loveşte puternic regiunea, Ungaria depăşind săptămâna aceasta Republica Cehă la numărul de decese raportat la populaţie.

În ultimele 24 de ore Ungaria a înregistrat 7.587 de noi cazuri de COVID-19 şi 249 de decese.

Citeşte şi: Un francez face 20 de ani de închisoare pentru UCIDEREA unei prostituate românce

Circa 500 de voluntari, studenţi la medicină şi personal sanitar calificat, au venit să ajute în spitale în urma unui apel lansat de guvern săptămâna aceasta. Mai devreme în cursul acestei luni, circa 4.000 de lucrători sanitari au părăsit sistemul în urma unor reforme iniţiate de premierul Viktor Orban, agravând criza de personal sanitar deja existentă.

Ungaria este în fruntea statelor UE în privinţa ratei de vaccinare anti-COVID-19 a populaţiei şi importurilor de vaccinuri, conform satelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Guvernul ungar a cumpărat de asemenea vaccinuri din Rusia şi China (Sputnik V şi Sinopharm).