DISTRIBUIȚI

Guvernul portughez preconizează posiblitatea de a cere ajutor internaţional pentru a trimite pacienţi cu COVID-19 în spitalele din alte ţări ca urmare a aglomerării propriilor centre medicale şi a creşterii constante a numărului de spitalizări, relatează EFE, potrivit agerpres.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Marta Temido, care a acordat luni seară un interviu postului public RTP, „guvernul portughez va demara mecanismele de care dispune, în principal într-un cadru internaţional, pentru a garanta o mai bună asistenţă” pacienţilor săi.


Citeşte şi: Americanii se vor apropia de imunitatea de turmă de-abia în vară

Întrebată dacă executivul premierului socialist Antonio Costa îşi propune „să ceară ajutor internaţional, ajutor european pentru a trimite pacienţi” în alte ţări, ministrul Sănătăţii a răspuns că Portugalia, fiind situată la extremitatea occidentală a Europei, întâmpină dificultăţi geografice, însă problema este studiată.

Totuşi, ea a subliniat că trebuie să se ţină seama şi de faptul că „situaţia din toată Europa este îngrijorătoare”.

Portugalia este grav afectată de al treilea val de COVID-19 şi mai ales de răspândirea variantei britanice ce are deja o prevalenţă de 20 % din totalul contagierilor.

Săptămâna trecută a fost cea mai neagră pentru ţară de la începerea pandemiei, cu un record zilnic de până la 275 de morţi înregistrat duminică, şi cu o medie de 14.000 de cazuri pe zi.

Citeşte şi: Garda Naţională RĂMÂNE în Washington până la jumătatea lui martie

Creşterea numărul spitalizărilor a adus în pragul colapsului spitalele, unde sunt internaţi 6.420 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 767 la terapie intensivă.

Este o situaţie „inimaginabilă” în contextul situaţiei „catastrofale din spitalele” publice, a avertizat ministrul Marta Temido, care a precizat că în ţară mai sunt paturi disponibile, însă ceea ce este dificil de gestionat este personalul medical.

Cu o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori, Portugalia a înregistrat de la începerea pandemiei 10.721 de morţi şi 643.113 de cazuri de COVID-19.