DISTRIBUIȚI
Reuters

Belgia, care a devenit pe plan mondial ţara unde noul coronavirus circulă cel mai intens în timpul celui de-al doilea val, a înregistrat miercuri aproape la fel de mulţi pacienţi spitalizaţi ca la vârful primului val al pandemiei, de la începutul primăverii, potrivit cifrelor oficiale, informează AFP, potrivit agerpres.

Marţi, această ţară de 11,5 milioane de locuitori a înregistrat 689 de noi internări în spital, depăşind recordul absolut stabilit pe 28 martie (629).


Citeşte şi: Bilanţ negru în Franţa: 523 de oameni au fost răpuşi de coronavirus în doar 24 de ore

Drept rezultat, în prezent există 5.554 de pacienţi în spitale, foarte aproape de vârful înregistrat la 6 aprilie (5.759), potrivit datelor Institutului belgian de sănătate publică Sciensano.

În Belgia, unde o înăsprire a restricţiilor a fost anunţată vineri, rata de incidenţă a virusului în rândul populaţiei este cea mai ridicată din lume, cu excepţia micului principat Andorra.

Conform datelor AFP, circa 891 de cazuri noi la 100.000 de locuitori au fost înregistrate în ultimele şapte zile în regat, faţă de 826 în Republica Cehă, a doua ţară cea mai afectată (cu excepţia micro-statelor).

Ţările vecine precum Franţa (397) şi Olanda (394) ocupă locul 9, respectiv 10 în acest clasament.

Cifrele Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au plasat, de asemenea, Belgia în fruntea clasamentului, cu 1.400 de cazuri noi în ultimele două săptămâni la 100.000 de locuitori.

Cafenelele şi restaurantele sunt închise în Belgia începând cu 19 octombrie, iar o interdicţie de circulaţie pe perioada nopţii a fost impusă între orele 22:00 şi 06:00 în două dintre cele trei regiuni ale ţării (de la miezul nopţii până la ora 05:00 în Flandra). De asemenea, sunt interzise adunările de peste patru persoane, chiar şi în spaţiile deschise.

Regiunile Bruxelles şi Valonia (sudul vorbitor de franceză) au înăsprit weekendul trecut măsurile guvernului federal, urmate marţi de Flandra, care impune de vineri închiderea teatrelor şi a cluburilor sportive.

Citeşte şi: POTOP în Vietnam! Un taifun puternic a luat cu el viaţa a 26 de pescari

O nouă întâlnire de criză, cu participarea premierului Alexander De Croo, implicând mai mulţi experţi, este programată pentru vineri.

În total, Belgia a înregistrat 347.289 de cazuri de coronavirus, dintre care 11.038 soldate cu decese. Doar luni au fost înregistrate peste 100 de decese (104), cifră care nu mai fusese atinsă din 29 aprilie (107).