DISTRIBUIȚI
EUROPOL

În materie de securitate cibernetică activităţile de spionaj şi de sabotaj susţinute de state câştigă teren în detrimentul criminalităţii informatice financiare, estimează societatea rusă specializată în securitate informatică Group-IB într-un raport prezentat marţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În domeniul „inovaţiilor şi cercetării pentru crearea de programe malware complexe, precum şi în organizarea de atacuri ţintite, actorii ameninţători susţinuţi de state câştigă teren în raport cu infractorii cibernetici conduşi de motivaţii financiare”, afirmă Group-IB, care a analizat activităţile a circa 40 de grupuri de hackeri.


Citește și : Ambasadoarea SUA la ONU a demisionat

Acţiunile acestori hackeri „vizează asigurarea unei prezenţe pe termen lung în reţelele de infrastructuri critice pentru a sabota şi spiona companiile din sectoarele energetic, nuclear, comercial, al apei şi aviatic”, se menţionează în raport.

„Aceste grupuri sunt finanţate de guverne precum cele din Coreea de Nord, Pakistan, China, SUA, Rusia, Iran şi Ucraina”, precizează experţii din Group-IB, evidenţiind utilizarea unui „nou vector de spionaj: piratarea dispozitivelor personale ale responsabililor publici”, inclusiv la domiciliu.

În cursul celui de al doilea semestru al lui 2017 şi în primul semestru al lui 2018, majoritatea acestor atacuri ar fi avut drept ţintă entităţi din regiunea Asia-Pacific.

Moscova tocmai a fost acuzată de mai multe ţări occidentale că a orchestrat atacuri cibernetice la nivel mondial care au vizat în ultimele luni mai multe organizaţii internaţionale.

Citește și : Afganistan: Atentat împotriva unui candidat la alegerile legislative; opt morţi şi unsprezece răniți

„Băncile sunt considerate o infrastructură critică, ele sunt ţinta grupurilor de hackeri susţinuţi de state. Un atac reuşit poate să distrugă o organizaţie financiară şi chiar să provoace prăbuşirea sistemului financiar al unui stat”, a declarat în cadrul unei conferinţe susţinute marţi, la Moscova, Ilia Saşkov, care este şeful Group-IB.

Acuzând „lipsa de sincronizare” între legislaţiile naţionale în materie de criminalitate cibernetică, el a pledat pentru o acţiune coordonată la nivelul ONU.