DISTRIBUIȚI
People wave a Spanish flag during a celebration for Spain's National Day in Barcelona, Spain, Wednesday, Oct. 12, 2016. Thousands of Spaniards gathered in Barcelona on Wednesday to assert their right to be Spanish as well as Catalan in a protest designed to prove to separatists their position against splitting away from Spain. Catalan regional lawmakers recently approved to hold an independence referendum next September with or without agreement from Spain. (AP Photo/Manu Fernandez)

Spaniolii au ieşit pe străzi şi au arborat drapelul naţional la balcoane în Madrid, cu ocazia Zilei Naţionale, în contextul în care unioniştii au folosit parada militară pentru a arăta unitate în faţa paşilor făcuţi de Catalonia în vederea declarării independenţei, transmite joi agenţia de presă Reuters, potrivit agerpres.

Intenţia regiunii catalane de a se rupe de restul ţării a aruncat Spania în cea mai gravă criză politică de la tentativa de lovitură de stat din 1981, Madridul ameninţând să demită executivul catalan în cazul în care acesta continuă să acţioneze în vederea secesiunii.


O paradă militară pentru marcarea aniversării sosirii pe continentul american a exploratorului Cristofor Columb, în numele coroanei spaniole, s-a desfăşurat joi la Madrid într-un oraş decorat deja cu drapeluri, într-o dovadă de unitate a spaniolilor.

Citeşte şi: Un avion militar spaniol S-A PRĂBUŞIT după ce a participat la parada organizată de Ziua Naţională – FOTO/VIDEO

Relaţiile dintre guvernul spaniol şi liderul executivului catalan Carles Puigdemont rămân extrem de tensionate, după ce acesta din urmă a semnat marţi o declaraţie simbolică de independenţă, invocând rezultatele referendumului din 1 octombrie care a fost declarat ilegal de către autorităţile centrale de la Madrid.

Şeful executivului catalan nu a trecut însă şi la adoptarea unei moţiuni de independenţă în parlamentul regional, dezamăgindu-şi mulţi dintre susţinători.

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a acordat lui Puigdemont opt zile, până la 19 octombrie, pentru a renunţa la demersurile către independenţă, în caz contrar Catalonia urmând să se confrunte cu suspendarea autonomiei sale politice.

Dacă liderul executivului catalan nu răspunde în intervalul stabilit sau dacă el confirmă dorinţa de secesiune, Rajoy poate activa articolul 155 al Constituţiei spaniole, ce datează din 1978, care îi permite să destituie un guvern regional.

”Ceri dialog şi ei îţi răspund prin punerea pe masă a articolului 155. Am înţeles”, a scris Puigdemont miercuri seară pe Twitter, într-o primă reacţie la ultimatumul dat de Rajoy.

Citeşte şi: Spania sărbătoreşte Ziua Naţională pe fondul crizei politice din Catalonia

Incertitudinile persistă asupra a ceea ce ar însemna în practică articolul 155, care nu a mai fost invocat până acum. ”Nu vă pot spune exact ce măsuri sunt”, a declarat ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis pentru canalul de televiziune francez CNews. ”Articolul 155 este destul de amplu. El poate fi ajustat şi cu siguranţă guvernul o va face, acţionând prudent ca până acum”, a adăugat Dastis.

Analiştii politici se aşteaptă ca următorul pas al premierului spaniol Mariano Rajoy să fie convocarea de alegeri regionale în Catalonia, ceea ce ar putea detensiona actuala criză.

Totodată, mii de oameni s-au adunat joi şi în Plaza de Catalunya din centrul Barcelonei. În acest oraş, la finalul săptămânii trecute mii de persoane cu drapelurile spaniol şi catalan au manifestat, ei descriindu-se drept ‘majoritatea tăcută’ care se opune independenţei regiunii.

Puigdemont a spus că 90% dintre alegătorii prezenţi la referendumul din 1 octombrie s-au pronunţat pentru secesiune, dar prezenţa la vot a fost de numai 43%. Sondajele de opinie realizate înaintea referendumului arătau că 40% dintre locuitorii din Catalonia susţin independenţa acesteia, conchide Reuters.