DISTRIBUIȚI
ETUC

Zeci de mii de persoane au demonstrat din nou sâmbătă în Spania pentru a cere o revalorizare a pensiilor şi pentru a apăra sistemul actual de pensii ameninţat cu privatizarea de guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy, au anunţat sindicatele, relatează AFP, conform agerpres.

La Barcelona şi la Madrid, mii de pensionari au ieşit în stradă începând cu ora 11:00 (10:00 GMT).


Mariano ‘Rajoy, hoţule, îmi furi pensia!’, scandau unii dintre protestatari.

Citește și : Siria : Cel puţin 30 de civili au fost ucişi în raiduri aeriene în Ghouta Orientală (OSDO)

‘Există o scădere a puterii de cumpărare a celor cu venituri modeste’, a declarat Emilio Zamora, pensionat de doi ani, purtând o pancartă cu mesajul: ‘fără pâine, fără pace’.

‘Este din ce în ce mai rău’, a afirmat la rândul său Mari Carmen Calvo, o pensionară în vârstă de 70 de ani, venită la protest cu soţul său.

Acesta este cea de-a patra manifestaţie din luna septembrie, pentru a cere o creştere a pensiilor mai mare de 0,25% acordată în 2016 şi 2017, în condiţiile în care preţurile la consum au crescut cu 1,2 % în 2017.

Guvernul de la Madrid a declarat că trebuie să respecte obiectivele de stabilitate bugetară impuse de UE, confruntându-se în acelaşi timp cu o creştere sistemică a cheltuielilor legate de îmbătrânirea populaţiei.

Rata foarte slabă a natalităţii în Spania (1,33 de copii la o femeie), una dintre cele mai scăzute din Europa, duce la o îmbătrânire rapidă a populaţiei, care va reduce încasările sistemului, din lipsă de salariaţi.

În absenţa unor schimbări de fond (imigraţie, natalitate), aproape 25,6 % din populaţie va fi în vârstă de peste 64 de ani în 2031 în Spania.

Citește și : Siria : Mii de civili fug din calea morţii pe fronturile din Ghouta de Est și Afrin