DISTRIBUIȚI
Getty

Ministerul Sănătăţii din Spania ia în considerare posibilitatea de a amâna administrarea celei de-a doua doze a vaccinurilor anti-COVID-19 în cazul persoanelor sub 80 de ani, pentru a maximiza astfel numărul rezidenţilor care sunt vaccinaţi cu cel puţin o doză, a raportat luni cotidianul spaniol El Mundo, care citează informaţii extrase dintr-un document oficial, relatează Reuters, potrivit agerpres.

În virtutea acestei propuneri, spaniolii vor primi dozele de rapel ale vaccinurilor produse de companiile Pfizer şi Moderna la opt săptămâni după prima doză, în locul intervalului utilizat până acum, de trei săptămâni, respectiv patru săptămâni, a anunţat El Mundo.


Citeşte şi: UE şi SUA vor o soluţie de compromis în Georgia

Dacă va fi aprobată, această propunere va marca o schimbare abruptă în raport cu actuala strategie naţională de vaccinare din Spania, care favorizează oferirea grupurilor de vârstă vulnerabile posibilitatea de a parcurge cât mai repede posibil schema completă de vaccinare.

Ţări precum Israel şi Marea Britanie, care au optat pentru o imunizare mai amplă a categoriilor de populaţie cu cel puţin o doză de vaccinuri anti-COVID-19 pentru a atinge imunitatea de grup, au raportat rezultate în mare parte pozitive.

În pofida întârzierilor de aprovizionare cu vaccinul Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, şi a întreruperilor de livrări cu vaccinul AstraZeneca, Spania se aşteaptă în continuare ca jumătate din populaţia sa de 47 de milioane de locuitori să fie vaccinaţi până la sfârşitul lunii iulie.

Citeşte şi: Ruşii răspund cu aceeaşi monedă şi expulzează 20 de diplomaţi cehi – Black News

Datele publicate vineri arată că 7% din populaţia spaniolă a fost imunizată cu ambele doze, iar 19% dintre rezidenţi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

Ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias, a declarat luni că Spania va primi 1,7 milioane de doze de vaccin Pfizer pe săptămână, începând din 26 aprilie.