DISTRIBUIȚI
GRA278. BARCELONA, 23/03/2016.- El presidente del grupo parlamentario de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, durante la entrevista que ha mantenido con Efe, en la que ha dado un toque de atención a la CUP por la moción sobre la declaración de ruptura del pasado 9N, en la que se llama nuevamente a desoír al Tribunal Constitucional (TC): "Aquí hemos venido a construir un Estado, no a gesticular". EFE/Toni Albir

Un lider separatist catalan, care a intrat în greva foamei în urmă cu două săptămâni, a fost admis vineri la infirmeria închisorii Lledoners, în nord-estul Spaniei, unde este în aşteptarea procesului său, a făcut cunoscut medicul acestuia, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Deşi se află în stare stabilă, din cauza timpului care a trecut (de la intrarea în greva foamei), a fost necesar ca Jordi Turull să fie transferat la infirmeria centrului penitenciar”, a scris pe Twitter Jaume Padros, medicul său personal.


Citește și : Sarah Sanders: Preşedintele Trump nu a fost implicat în cheltuielile privind ceremonia de învestire

Fost „ministru” al guvernului regional catalan, unde a ocupat funcţia de purtător de cuvânt, Jordi Turull se află în arest provizoriu la Lledoners, în apropiere de Barcelona.

La 1 decembrie, el a intrat în greva foamei, gestul său fiind urmat de alţi foşti responsabili separatişti încarceraţi.

Ei denunţă în special „comportamentul incorect şi arbitrar” al Tribunalului Constituţional pe care îl acuză că le blochează recursul pentru a-i împiedica să se adreseze justiţiei europene.

Procesul lor este aşteptat la Madrid la începutul lui 2019. În total, vor fi judecaţi 18 lideri separatişti, dintre care nouă sunt în arest provizoriu.

Citește și : Trump: Nu este „nicio urgenţă” în negocierile privind denuclearizarea Coreii de Nord

La începutul lui noiembrie, Parchetul a cerut pedepse grele cu închisoarea pentru aceştia, mergând până la 25 de ani în cazul fostului vicepreşedinte al guvernului catalan Oriol Junqueras, şi el închis la Lledoners.