DISTRIBUIȚI
El Plural
GRAF206. MADRID, 02/10/2017.- Los exmiembros del Govern Joaquín Forn (2i), Meritxell Borrás (3i), Raül Romeva (3d), Jordi Turull (2d) y Josep Rull (d) a su llegada a la sede de la Audiencia Nacional donde hoy están citados a declarar junto al expresidente de la Generalitat como imputados por delitos de rebelión, sedición y malversación tras la declaración unilateral de independencia, anulada por el Tribunal Constitucional. EFE/Kiko Huesca

Ultimii trei lideri separatişti catalani încarceraţi de Madrid pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei au fost transferaţi miercuri într-o închisoare din regiune, după decizia în acest sens a guvernului spaniol pentru aplanarea tensiunilor, relatează France Presse, conform agerpres.

Foştii „miniştri” regionali Jordi Turull, Josep Rull şi Joaquim Forn „sunt în centrul penitenciar din Lledoners”, la 70 km nord de Barcelona, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie al guvernului regional.


Citește și : Bulgaria: Optsprezece cetăţeni străini, condamnaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei cu România

Înaintea lor, alţi şase lideri, între care fostul vicepremier catalan Oriol Junqueras şi fosta preşedintă a parlamentului regional Carme Forcadell, au fost transferaţi miercurea trecută în Catalonia, la Lledoners şi o altă închisoare din apropiere de Figueras.

Madridul a anunţat săptămâna trecută transferul separatiştilor încarceraţi, într-un gest de conciliere înainte de prima reuniune la nivel înalt, luni, între noul şef al guvernului Pedro Sanchez şi şeful executivului regional catalan Quim Torra, care a permis reluarea dialogului în ciuda poziţiilor opuse în legătură cu problema autodeterminării.

Citește și : Un important disident chinez a fost condamnat la 13 ani de închisoare

Urmăriţi penal pentru rebeliune, la fel ca fostul şef al executivului catalan Carles Puigdemont care a fugit din Spania, pentru rolul lor în tentativa eşuată de proclamare a independenţei la 27 octombrie 2017, separatiştii erau încarceraţi de mai multe luni în apropiere de Madrid pentru a fi audiaţi de judecătorul din Madrid responsabil de caz, care a anunţat marţi că şi-a încheiat instrucţiunea.