DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Premierii portughez Antonio Costa şi spaniol Pedro Sanchez au făcut apel luni la partenerii lor europeni să adopte în iulie planul de relansare al UE destinat să surmonteze criza provocată de pandemia de coronavirus, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Dacă vrem să depăşim această criză rapid (…), trebuie să ajungem la acest acord cu urgenţă”, a declarat şeful guvernului portughez, la finalul unei discuţii cu omologul său spaniol.


Citește și : Peste un milion de persoane din sudul Japoniei au primit ordine de evacuare, după ce ploile torenţiale au făcut 44 de victime

„Ştiu că va fi o negociere dificilă, dar trebuie să ajungem la un acord în iulie, în cadrul consiliul de la 17 şi 18 iulie, asupra planului de relansare şi asupra bugetului multianual”, a insistat Sanchez în timpul unei conferinţe de presă comune cu Costa la Lisabona.

Viitorul Consiliu European, primul summit faţă în faţă al celor 27 de lideri din UE după izolare, va aborda adoptarea în unanimitate a planului de relansare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

Această propunere, considerată „inteligentă şi echilibrată” atât de Costa, cât şi de Sanchez, este sprijinită de bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (2021-2027) de o valoare de 1.100 de miliarde euro.

Planul de relansare, de care vor beneficia înainte de toate ţările de Sud, cele mai afectate de criza COVID-19, suscită numeroase rezerve printre cele patru ţări supranumite ‘frugale’: Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca.

După ce l-a primit pe omologul său spaniol, Antonio Costa urmează să se întâlnească marţi la Lisabona cu şeful guvernului italian Giuseppe Conte şi are prevăzută apoi o vizită luni la Haga pentru a discuta cu premierul olandez Mark Rutte.

Citește și : Bulgaria va înăspri controalele după înmulţirea cazurilor de coronavirus

În paralel, Sanchez s-a declarat „rezonabil de optimist” în legătură cu subiectul candidaturii ministrului său al Economiei, Nadia Calvino, la preşedinţia Eurogrupului.

Nadia Calvino, care încearcă să îi succeadă în funcţie portughezului Mario Centeno, are sprijinul Lisabonei, a confirmat luni Costa.