DISTRIBUIȚI

Spania a anunţat vineri pregătirea unui acord cu Marea Britanie care le permite cetăţenilor fiecăreia dintre cele două ţări care locuiesc în cealaltă să continue să voteze în cadrul alegerilor locale, în ipoteza unui Brexit dur, informează AFP, scrie agerpres.

„Acest acord va evita ca aceste drepturi să dispară, atât pentru britanicii care locuiesc la noi în ţară, cât şi pentru spaniolii care locuiesc în Marea Britanie”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Celaa.


Citește și : Trump: Cohen „minte în scopul obţinerii reducerii condamnării la închisoare”

„În Spania, la fel ca în Marea Britanie, vor fi alegeri municipale în mai”, a amintit ea. Marea Britanie va vota în 2 mai, iar Spania în 26 mai, după ieşirea prevăzută a Marii Britanii din UE, în 29 martie.

Acordul bilateral, aprobat vineri de guvernul spaniol, este menit să le permită spaniolilor şi britanicilor care locuiesc în cealaltă ţară să poată în continuare vota după Brexit, cum este cazul în prezent pentru alegerile locale.

Textul trebuie să fie semnat luni la Madrid de reprezentanţi ai celor două ţări, potrivit unei surse din guvernul spaniol.

Citește și : Camera Reprezentanţilor va verifica dacă Trump l-a îndemnat pe Cohen să mintă despre proiectul imobiliar din Rusia

Acest acord se înscrie într-o serie de măsuri pe care guvernul spaniol încearcă să le pună în aplicare pentru a garanta drepturile britanicilor din Spania şi invers.

După respingerea masivă de către Parlamentul britanic a acordului de ieşire a Marii Britanii din UE negociat între Londra şi Bruxelles, premierul britanic Theresa May urmează să prezinte luni un proiect alternativ. Însă ea a estimat joi ca fiind „imposibil” de a exclude, după cum cer adversarii săi laburişti, eventualitatea unui Brexit fără acord, ipoteză care sperie mediile economice.