DISTRIBUIȚI

Spania şi Chile s-au declarat pregătite luni să ajute Venezuela să treacă peste criza în care se află, cu ocazia unei vizite la Santiago de Chile a şefului guvernului spaniol Pedro Sanchez, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Pentru ca Venezuela să găsească rapid o soluţie, va fi nevoie de ajutorul tuturor ţărilor”, a declarat preşedintele chilian Sebastián Pinera într-o conferinţă de presă comună cu Pedro Sanchez.


Citește și: În sfârșit, s-a aflat unde și cu cine și-a petrecut Vladimir Putin vacanța de vară

Pinera şi-a exprimat dorinţa ca Spania să îşi asume un rol central în rezolvarea crizei venezuelene, aşa cum a mai făcut Madridul în alte crize din America Latină.

Politica Chile „este de a face tot ce stă în puterea noastră pentru ca Venezuela să îşi regăsească democraţia, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, a declarat el.

Sanchez a dat asigurări că Spania este dispusă „să acompanieze activ” evoluţia situaţiei din Venezuela.

Venezuela, a spus el, „trebuie să aibă un dialog cu ea însăşi, între venezueleni, pentru a găsi o soluţie la această criză politică”, iar comunitatea internaţională trebuie „să acompanieze acest dialog”.

În cursul conferinţei de presă, Pinera, care este un conservator, a trasat un tablou sumbru a situaţiei din Venezuela sub preşedintele socialist Nicolas Maduro.

Citește și: Demisie surprinzătoare în guvernul francez. Unul dintre cei mai populari miniștri a renunțat la funcție

În Venezuela, „astăzi nu mai există democraţie, nu mai există separarea puterilor, nu se mai respectă drepturile omului, nu mai există stat de drept”. „Şi există ceva care este poate mult mai grav: o profundă criză umanitară”, a subliniat preşedintele chilian.

Venezuelenii de confruntă de mai multe luni cu penurii grave de produse alimentare, medicamente şi alte produse de primă necesitate, precum şi cu o hiperinflaţie evaluată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) la 1.000.000% pentru 2018.

Pinera a făcut apel la Maduro „să accepte ajutorul umanitar pe care noi, ţările din America Latină, l-am oferit de mai multe ori pentru a mai atenua din durerea şi suferinţa poporului venezuelean”.