DISTRIBUIȚI
AFP

Curtea Supremă a Spaniei a anunţat marţi că retrage mandatul de arestare european pentru fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi patru foşti membri ai cabinetului său, spunând că toţi cei cinci politicieni catalani şi-au arătat disponibilitatea de a se întoarce în ţară, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.

Judecătorul de instrucţie menţine totuşi mandatul de arestare spaniol împotriva lor, astfel că ei vor fi reţinuţi la revenirea în Spania, au explicat surse ale instanţei.


Ei au fugit în Belgia după declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei la 27 octombrie, considerată ilegală de justiţia spaniolă.

Citeşte şi: Mihail Saakaşvili, ARESTAT la Kiev, după ce a vrut să se arunce de pe acoperiş. Un comando SBU i-a percheziţionat apartamentul – VIDEO

Retragerea mandatului de arestare european previne de asemenea situaţia ca şi o altă jurisdicţie europeană în plus faţă de cea spaniolă să se ocupe de acest caz, a mai precizat Curtea Supremă.

Luni, justiţia din Belgia anunţase că urma să ia la 14 decembrie decizia privind extrădarea liderului destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a altor patru responsabili catalani inculpaţi în tentativa de secesiune a regiunii spaniole.

Anunţul în acest sens a fost făcut de judecătorul responsabil cu examinarea mandatului de arestare european emis pe numele celor cinci foşti membri ai executivului regional în exil.
Puigdemont şi cei patru colegi ai săi au fugit în Belgia la 30 octombrie. Justiţia spaniolă îi urmăreşte pentru participare la procesul de secesiune a Cataloniei iniţiat la 27 octombrie prin proclamarea unilaterală a „Republicii Catalane”. Guvernul spaniol a răspuns imediat şi a plasat regiunea sub tutelă, a destituit guvernul regional şi a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri.

Citeşte şi: Vocea Americii şi Radio Europa Liberă sunt oficial ‘agenţi străini’ în Rusia

Tot luni, Curtea Supremă din Spania a anunţat că un judecător de instrucţie a decis menţinerea în arest preventiv a vicepreşedintelui catalan destituit Oriol Junqueras şi a altor trei inculpaţi în tentativa de secesiune a Cataloniei şi eliberarea sub cauţiune a altor şase acuzaţi.

Doisprezece din cei 14 membri ai guvernului catalan demis sunt candidaţi la scrutinul regional convocat de Madrid pentru 21 decembrie, inclusiv Carles Puigdemont, care susţine că, în caz de victorie, va fi restabilit ca ‘preşedinte legitim’ al executivului catalan.