DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul spaniol a respins vineri posibilitatea ca fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont să conducă regiunea din exilul autoimpus la Bruxelles şi a subliniat că Madridul va contesta în justiţie orice încercare în acest sens, informează Reuters.

Separatiştii catalani au convenit miercuri să încerce să îl realeagă pe Puigdemont ca lider regional, făcând să apară un scenariu în care fostul lider fugar guvernează prin legătură video din Belgia. Acesta riscă arestarea în Spania pentru incitare şi revoltă împotriva statului, conform agerpres .


„Regulile parlamentare sunt foarte clare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo, într-o conferinţă de presă săptămânală. Ele nu includ „posibilitatea unei prezenţe (parlamentare) care nu este în persoană”. „Această aspiraţie este total nerealistă şi împotriva regulilor şi a bunului simţ”, a adăugat el.

Citește și : Un deputat lituanian acuzat de hărţuire sexuală și-a depus mandatul

Puigdemont a condus anul trecut o mişcare pentru desprinderea de Spania a regiunii bogate de nord-est, Catalonia, culminând cu demiterea de către Madrid a administraţiei sale şi impunerea guvernării directe. El s-a instalat la Bruxelles la scurt timp după aceea.