DISTRIBUIȚI
Daily Times

Înalta Curte a Spaniei a respins vineri cererea Statelor Unite de a-l extrăda pe fostul ministru venezuelean Javier Alvarado Ochoa, în cadrul unui dosar de spălare de bani, informează Reuters, scrie agerpres.

Instanţa a motivat refuzul extrădării arătând că cererea Washingtonului se bazează pe suspiciuni de infracţiuni care sunt anchetate şi în Spania şi că Alvarado Ochoa are şi cetăţenie spaniolă.


Citește și : Primul cetăţean britanic decedat pe vasul Diamond Princess din cauza Covid-19

Fostul ministru pentru dezvoltarea reţelei electrice în timpul preşedinţiei lui Hugo Chavez a fost arestat în Spania în mai, pe baza unui mandat emis de SUA, şi de atunci se află în arest. Curtea nu a precizat dacă el va fi eliberat.

Ambasada americană de la Madrid a refuzat să comenteze şi a transmis întrebările Departamentului de Stat de la Washington, care nu a răspuns imediat. Reuters nu a reuşit să obţină o reacţie nici din partea lui Alvarado Ochoa sau a reprezentanţilor săi.

Statele Unite îl suspectează pe fostul demnitar venezuelean de spălare de bani, infracţiune legată de tranzacţiile în care a fost implicată compania petrolieră de stat PDVSA.

Citește și : OMS creşte evaluarea riscului ameninţării globale legate de noul coronavirus de la ‘ridicat’ la ‘foarte ridicat’

Actualul preşedinte al Venezuelei, Nicolas Maduro, succesor al lui Chavez, a apreciat că ancheta americană este motivată politic şi a acuzat SUA de încercarea de a submina guvernul de la Caracas.

Washingtonul consideră că Maduro nu este preşedintele legitim al Venezuelei, deoarece alegerile din 2018 nu au fost corecte.