DISTRIBUIȚI
La Vanguardia

Noul şef al guvernului de la Madrid, Pedro Sanchez, şi liderul regiunii catalane, Quim Torra, au avut o primă întrevedere luni, la Madrid, relatează dpa, conform agerpres.

Scopul întâlnirii a fost ‘luarea primelor măsuri pentru readucerea Spaniei la normalitate’, a scris Sanchez pe Twitter, într-o postare însoţită de o fotografie a celor doi oameni politici.


Citește și : Etiopia și Eritreea au semnat PACEA

Pedro Sanchez a mai spus că va continua să insiste asupra respectării Constituţiei spaniole, sperând că dialogul între cele două părţi va conduce la o mai mare înţelegere.

Conform relatărilor din presă, Torra intenţiona să propună o serie de reforme economice şi sociale în Catalonia, dar nu şi să facă presiuni pentru independenţa regiunii.

Înaintea întâlnirii cu premierul spaniol, liderul catalan a afirmat pe Twitter că este nerăbdător să afle care sunt intenţiile lui Sanchez în legătură cu ‘situaţia proastă’ pe care ‘statul spaniol a creat-o în Catalonia’.

Quim Torra, desemnat de fostul lider catalan demis, Carles Puigdemont, să-i succeadă în funcţie, a declarat anterior că va continua demersurile acestuia pentru secesiunea Cataloniei.

Noul guvern catalan, prezidat de Joaquim (Quim) Torra, a depus jurământul la data de 2 iunie, intrarea sa în funcţie punând capăt în mod automat tutelei impuse acestei regiuni de către Madrid după tentativa de secesiune din toamna trecută.

Citește și : Republica Dominicană plasează capitala şi alte 14 provincii în stare de alertă în faţa amenințării furtunii tropicale Beryl

Quim Torra a lansat atunci un apel la discuţii cu noul şef al guvernului de la Madrid, socialistul Pedro Sanchez, învestit în aceeaşi zi după căderea guvernului conservatorului Mariano Rajoy. Torra l-a invitat pe Sanchez ‘să discute’, ‘să-şi asume riscuri’ şi să negocieze ‘de la guvern la guvern’, exprimându-şi ‘dispoziţia clară la dialog’.