DISTRIBUIȚI
The Local - Spain's
A woman holds a placard reading "Justice for women" during a demonstration to mark the International Day for the Elimination of Violence Against Women on November 25, 2017, at the Puerta del Sol square in Madrid. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Pamplona, în nordul Spaniei, în a treia zi a unei vaste mişcări de protest ce a strâns deocamdată şi peste 1,2 milioane de semnături într-o petiţie online împotriva unei decizii a justiţiei, care a disculpat de infracţiunea de viol cinci indivizi ce au agresat sexual o tânără în vârstă de 18 ani, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres.

La apelul Mişcării feministe din Pamplona, între 32.000 şi 35.000 de persoane au participat la un marş în Pamplona, după acţiuni similare din ultimele două zile.


Citește și : Luxemburgul solicită o dezbatere în cadrul NATO cu privire la ofensiva Turciei în Afrin

Cinci bărbaţi din Sevilla, cu vârste între 27 şi 29 de ani, supranumindu-se ei înşişi „haită”, au fost condamnaţi la nouă ani de închisoare pentru delictul de „abuz sexual” asupra unei tinere madrilene de 18 ani, în timpul sărbătorilor de la San Fermin în vara lui 2016, agravat de „abuz de slăbiciune”. Însă jucătorii nu au reţinut acuzaţia de viol, pentru care Codul Penal spaniol prevede că trebuie să existe „intimidare” sau „violenţă”.

Ei au filmat scena şi, în plus, s-au lăudat cu ce au făcut, dar fata a fost nevoită să explice la proces atitudinea ei pasivă ce rezultă din imagini. Mai mult, apărătorii celor cinci făptaşi au susţinut că victima – care anterior băuse sangria – a consimţit raporturile sexuale, întrucât nu a părut să se împotrivească.

Între timp, peste 1,2 milioane de persoane au semnat o petiţie online prin care se solicită Curţii Supreme revocarea judecătorilor care au dat verdictul în acest dosar, în urma căruia, în contextul protestelor, guvernul condus de Mariano Rajoy a anunţat că va studia eventualitatea revizuirii Codului Penal.

Citește și : Grecia va începe programul de modernizare a avioanelor multirol americane F-16