DISTRIBUIȚI

Liderul Partidului spaniol Podemos (stânga radicală) Pablo Iglesias a acceptat vineri să nu facă parte din viitorul Guvern al lui Pedro Sanchez, ceea ce i-ar putea deschide calea liderului socialist către un nou mandat, relatează AFP, potrivit news.ro .

Pedro Sanchez a suliniat joi că nu-l vrea pe Pablo Iglesias în Executivul său – din cauza divergenţelor profunde pe care le au, mai ales cu privire la Catalonia, a cărei secesiune eşuată, în 2017, a cauzat una dintre cele mai grave crize plotice din ţară.


Citește și : Premierul kosovar Ramush Haradinaj, acuzat de crime de război, a demisionat

”Spania are nevoie de un Guvern de stânga (…). Partidul Socialist (PSOE) spune că eu sunt unicul obstacol în calea acestui Guvern. M-am gândit zilele acestea şi nu voi fi scuza ca Partidul Socialist să nu formeze acest Guvern de coaliţie” cu Podemos, a declarat Pablo Iglesias, într-o înregistrare video postată pe Twitter.

”Prezenţa mea în cadrul Consiliului Miniştrilor nu va fi problema. cu condiţia ca Partidul Socialist să nu impună alte vetouri, ca prezenţa Podemos în viitorul Guvern să fie proporţională cu voturile sale şi ca Podemos să propună în mod logic” numele miniştrilor, a cerut el.

Devenit şeful Guvernului în iunie 2018, în urma unei moţiuni de cenzură care l-a vizat pe fostul premier conservator Mariano Rajoy, Pedro Sanchez a obţinut o victorie în alegerile legislative, la sfârşitul lui aprilie, însă se află departe de o majoritate absolută, cu 123 de deputaţi din 350.

Citește și : Trei bărbaţi reţinuţi în vestul Germaniei, suspectaţi de plănuirea unor acte de terorism

El are, astfel, nevoie de susţinerea celor 42 de deputaţi Podemos – pe lângă cea a mai multor partide regionale -, pentru a putea să obţină un nou mandat la şefia Guvernului, în Parlament, săptămâna viitoare.

Podemos îşi condiţiona de la bun început susţinerea de intrarea sa într-un Guvern de coaliţie.

Însă Pedro Sanchez a refuzat în mod categoric această solicitare, după care şi-a revizuit poziţia şi a anunţat că acceptă miniştri din Podemos – însă cu un profil mai degrabă ”tehnic” decât politic.