DISTRIBUIȚI
Bloomberg

Jordi Sanchez, candidatul secesionist la preşedinţia guvernului Cataloniei aflat în detenţie provizorie, a fost propus sâmbătă pentru a doua oară pentru acest post de către preşedintele parlamentului regional catalan Roger Torrent, postul fiind neocupat la mai bine de trei luni de la alegerile regionale, informează EFE, potrivit agerpres.

Torrent l-a propus pe Sanchez – numărul doi pe lista formaţiunii JxCat (Juntos por Cataluńa, Împreună pentru Catalonia), condusă de fostul lider catalan Carles Puigdemont -, după ce a constatat că „acesta a strâns cea mai mare susţinere şi are toate drepturile politice în vigoare”, cu toate că se află în închisoare.


Citește și : Grecia : Premierul Alexis Tsipras cere eliberarea celor doi soldaţi greci aflaţi în detenţie în Turcia

Preşedintele Parlamentului catalan, care şi-a anunţat decizia pe Twitter, nu a stabilit încă o dată pentru o sesiune a legislativului regional unde să fie dezbătută candidatura lui Sanchez, dar nu exclude că o astfel de sesiune să poată avea loc săptămâna viitoare, însă Tribunalul Suprem va trebui să autorizeze ieşirea din închisoare a lui Sanchez.

Carles Puigdemont şi-a exprimat sâmbătă sprijinul pentru noua candidatură a lui Jordi Sanchez. „Trebuie să cerem acum statului (spaniol) să-şi schimbe atitudinea. Să garanteze drepturile politice ale deputatului nostru Jordi Sanchez de a fi preşedinte. Îşi păstrează intacte drepturile ca deputat şi de a fi preşedinte” regional, a declarat Puigdemont în timpul unei conferinţe de presă la Berlin, potrivit AFP.

Dacă până la 22 mai nu va fi desemnat un lider regional, vor fi convocate automat noi alegeri regionale. Câtă vreme nu are executiv, Catalonia rămâne sub tutela Madridului, impusă după declaraţia de independenţă din 27 octombrie.

Citește și : Uniunea Europeană adaugă o persoană şi 21 de entităţi pe lista sancțiunilor contra Coreii de Nord