DISTRIBUIȚI
Twitter

Aproximativ 87 de migranţi – salvaţi la 2 august în centrul Mării Mediterane şi în faţa cărora Italia şi-a închis porţile – vor debarca joi în portul Algeciras, după ce autorităţile de la Madrid au permis organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms să-i aducă în Spania, informează AFP, potrivit agerpres.

Nava, transportând 87 de persoane, între care opt minori, este aşteptată ‘în cursul dimineţii’ în portul Algesiras (extremitatea sudică a ţării), situat în faţa Gibraltarului, a declarat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei neguvernamentale menţionate.


Citește și: SUA vor aplica taxe de 25% pe produse din China în valoare de 50 de miliarde de dolari

Italia a interzis intrarea în porturile sale a navelor ONG-urilor care brăzdează Marea Mediterană în căutarea de ambarcaţiuni cu migranţi.

Organizaţia Proactiva Open Arms a asigurat pe contul său de Twitter că mulţi dintre migranţii salvaţi de ea ‘provin din infernul din Darfur (Sudan) şi au suferit abuzuri în mod repetat în Libia’. Darfur este de mai mulţi ani teatrul unui violent război intern.

La şapte săptămâni după ce a găzduit nava Aquarius în portul Valencia, Spania îşi deschide din nou porţile în faţa unui vas cu migranţi, în contextul în care ţara a devenit anul acesta prima poartă de acces în UE pentru africanii care sosesc pe mare în ambarcaţiuni improvizate.

Citește și: Infernul s-a dezlănțuit într-un mic orășel din Germania. Sunt zeci de răniți – VIDEO

Când Aquarius a sosit la 17 iunie în Valencia, cu 630 de migranţi la bord, evenimentul a fost ultramediatizat şi 2.320 de persoane au fost mobilizate pentru a organiza o primire excepţională.

De data aceasta, la Algésiras, prefectura din Andaluzia asigură că nu va ‘exista un dispozitiv special’ şi că totul se va face foarte discret, fără accesul mass-media la migranţi.

‘Medicii şi Crucea Roşie îi vor întâmpina, iar apoi ei vor fi conduşi la comisariatul instalat chiar în port’, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al prefecturii.