DISTRIBUIȚI
nato.int

Spania intenţionează să îşi majoreze cu 73% în şapte ani cheltuielile militare care vor creşte de la 10,4 miliarde de euro în 2018 la 18 miliarde în 2024, spre indignarea opoziţiei socialiste care a criticat reducerea prestaţiilor sociale, relatează AFP.

„Efortul bugetar programat reflectă o creştere netă a cheltuielilor pentru apărare care s-ar situa la aproximativ 1,53% din PIB”, a anunţat miercuri ministrul spaniol al apărării, Maria Dolores de Cospedal, în faţa membrilor Comisiei pentru apărare din Congresul Deputaţilor, conform agerpres .


În numele primei formaţiuni a opoziţiei, Partidul Socialist (PSOE), deputata Ana Botella a cerut imediat „explicaţii referitoare la angajamentul luat de guvernul spaniol faţă de NATO” de a majora bugetul militar.

Citește și : Franţa adoptă un cod vestimentar şi de conduită pentru deputaţi

Opozanta a vorbit despre „familiile a căror viaţă de zi cu zi este marcată de dificultăţi şi lipsă de siguranţă”, acuzând că, în timp ce cheltuielile pentru apărare cresc, politicile de austeritate au afectat prestaţiile sociale şi serviciile publice.

Partidul Popular (conservator) al premierului Mariano Rajoy nu a putut până în prezent să treacă prin parlament legea bugetului pentru 2018 din cauza lipsei de sprijin.

Bugetul a fost prorogat, ducând la menţinerea cheltuielilor militare la nivelul din 2017 – 10,4 miliarde de euro şi 0,86% din PIB -, a precizat pentru AFP Ministerul Apărării de la Madrid.