DISTRIBUIȚI
lamarea.com

Spania i-a ordonat luni ambasadorului Coreei de Nord să părăsească Madridul înainte de 30 septembrie, declarându-l „persona non grata”, ca reacţie la testele nucleare şi lansările de rachete efectuate de Phenian, transmite AFP.

„Astăzi (luni), ambasadorul RPDC ((Republica Populară Democrată Coreeană) a fost convocat, i-a fost comunicat că este persona non grata. El va trebui să-şi încheie activitatea înainte de 30 septembrie”, a anunţat ministerul spaniol al Afacerilor Externe, pe Twitter.


Totodată, şeful diplomaţiei spaniole, Alfonso Dastis, care se află la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, a confirmat, citat de EFE, că reprezentantul diplomatic al Phenianului, Kim Hyok Chol, a fost informat despre decizia Madridului, care este legată de testele nucleare şi balistice realizate de Coreea de Nord.

Conform ministrului, guvernul spaniol a ajuns la concluzia că măsura este necesară deoarece aceste programe „sunt o serioasă ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională”.

Dastis a subliniat că decizia a fost luată după ce ambasadorul şi autorităţile de la Phenian au fost avertizate în mod repetat.

Guvernul spaniol a reacţionat la testele balistice ale nord-coreenilor şi pe 31 august, când ambasadorul Coreei de Nord la Madrid a fost convocat şi i s-a comunicat decizia de reducere, de la trei la doi, a numărului personalului diplomatic din respectiva reprezentanţă.