DISTRIBUIȚI
politico.eu

Fostul premier socialist francez Manuel Valls a anunţat vineri că intenţionează să candideze pentru funcţia de primar al oraşului spaniol Barcelona la alegerile din 2019 din partea Partidului Ciudadanos (centru-dreapta), informează AFP şi dpa, conform agerpres.

‘Ei bine, mă voi gândi la asta’, a declarat Manuel Valls, 55 de ani, pentru postul de televiziune spaniol RTVE, apărându-şi decizia recentă de a se implica în politica din Catalonia.


Citește și : ICAN: Politicile nucleare ale SUA şi Rusiei, la fel de periculoase precum cea a Coreei de Nord

El a fost întrebat despre o eventuală candidatură din partea Ciudadanos, partid de centru-dreapta, care se opune ferm independenţei Cataloniei, regiunea spaniolă din care face parte şi oraşul Barcelona.

Valls, care s-a născut la Barcelona dintr-un tată catalan şi o mamă elveţiancă emigrantă în Franţa, a luat parte în ultimele luni la mai multe evenimente de campanie pentru Ciudadanos.

Referindu-se la angajamentul său împotriva separatismului în Catalonia, el a dat asigurări că este implicat în această dezbatere ‘în calitate de copil de catalan, născut la Barcelona, pentru că vreau să ofer Cataloniei şi Spaniei ceea ce şi ele mi-au oferit: originile mele, este de asemenea o formă de generozitate’.

‘M-am implicat în această dezbatere în calitate de european, deoarece consecinţele pentru Europa (ale separatismului catalan) sunt foarte importante’, a adăugat el.

‘Să continui în această dezbatere? Da, mă interesează să rămân în această dezbatere politică şi intelectuală. Să merg mai departe de atât? Mă voi gândi la asta’, a mai spus el în interviu.

‘Ciudadanos este deschisă prezenţei unor persoane ca Manuel Valls pe listele noastre’, a reacţionat Albert Rivera, liderul Ciudadanos, principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul catalan.

Citește și : Turcia sfătuieşte SUA să-şi vadă de treaba lor: ‘A trecut un an şi jumătate de la alegeri şi nici acum n-au terminat discuţiile’

Fostul şef al guvernului francez (2014-2016), Manuel Valls a făcut numeroase călătorii din toamnă în Europa şi a participat la numeroase manifestaţii politice pentru a denunţa separatismul.

În Franţa, el a anunţat în iunie 2017 că părăseşte Partidul Socialist. În prezent, Valls este membru al grupului La Republique en marche (LREM), al preşedinte Emmanuel Macron.