DISTRIBUIȚI
epa

Spania nu va susţine proiectul de acord între Uniunea Europeană şi Londra privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar dacă nu se va specifica în mod clar că Madridul va putea negocia viitorul teritoriului Gibraltar în mod direct cu Londra, a declarat luni ministrul de externe spaniol Josep Borrell, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

La sosirea la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, Borrell a spus că Spania doreşte ca acordul încheiat de UE şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să precizeze în mod clar că legăturile între Londra şi blocul comunitar nu se vor aplica şi Gibraltarului.


Citește și : Rouhani: Iranul va continua exportul de petrol, în pofida sancţiunilor din partea SUA

”Negocierile dintre Marea Britanie şi UE au o anvergură teritorială care nu include Gibraltarul, negocierile cu privire la viitorul Gibraltarului sunt discuţii separate”, a explicat şeful diplomaţiei spaniole.

”Acest lucru trebuie să fie afirmat clar şi până când va fi clarificat în acordul de retragere şi în declaraţia politică asupra viitoarei relaţii (UE-Londra) noi nu putem să susţinem (acordul)”, a adăugat el.

O mică peninsulă pe coasta de sud a Spaniei şi teritoriu britanic începând din 1713, Gibraltarul este unul dintre principalele subiecte asupra cărora există divergenţe între Londra şi Madrid.

Gibraltarul urmează să părăsească Uniunea Europeană alături de Regatul Unit în martie 2019, deşi 96% din populaţia sa a votat, la referendumul din iunie 2016, pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Negociatorii britanici şi europeni au încheiat săptămâna trecută acordul care stabileşte termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie 2019. Acordul mai trebuie însă ratificat de ambele părţi.

Premierul britanic are în faţă o luptă deosebit de dificilă pentru a obţine acordul parlamentului de la Londra, mai mulţi miniştri demisionând deja din cauza textului de compromis.

Citește și : Autorităţile germane monitorizează 767 de potenţial islamişti

Una din chestiunile încă în discuţie este durata unei posibile prelungiri a celor 21 de luni ale perioadei de tranziţie care începe în momentul ieşirii efective a Marii Britanii din UE. Potrivit presei britanice, Uniunea Europeană ia în considerare 2022 ca dată finală.