DISTRIBUIȚI

Spania a anunţat vineri că cererea sa de a avea un cuvânt de spun cu privire la Gibraltar trebuie să fie garantată în acordul privind Brexit-ul şi nu doar în declaraţia politică care este negociată în prezent la Bruxelles, transmite Reuters, informează Agerpres.

”Nu avem garanţii suficiente cu privire la Gibraltar şi viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană, iar veto-ul nostru faţă de acordul asupra Brexit-ului şi de declaraţia politică se menţine”, a afirmat o sursă guvernamentală de la Madrid.


Citește și : Incident neobișnuit într-un avion: Mai mulți parlamentari moldoveni au imobilizat un individ ce voia să deschidă ușa, în zbor

Anterior, secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene Luis Marco Aguiriano a afirmat că Spania solicită un angajament ‘scris’ al Londrei cu privire la Gibraltar înaintea summitului extraordinar din 25 noiembrie pentru parafarea acordului privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar şi a declaraţiei politice privind viitoarele relaţii dintre UE şi Londra.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Isabel Celaa, a accentuat vineri că un acord privind Brexit-ul trebuie să precizeze clar faptul că Madridul va avea un cuvânt direct de spus asupra modului în care viitoarea relaţie dintre UE şi Londra va avea impact asupra Gibraltarului, iar acest lucru va trebui să fie discutat la nivel bilateral.

O mică peninsulă pe coasta de sud a Spaniei şi teritoriu britanic începând din 1713, Gibraltarul este unul dintre principalele subiecte asupra cărora există divergenţe între Londra şi Madrid.

Citește și : Finlanda și-a suspendat vânzările de arme către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite

Gibraltarul urmează să părăsească Uniunea Europeană alături de Regatul Unit în martie 2019, deşi 96% din populaţia sa a votat, la referendumul din iunie 2016, pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Situaţia enclavei Gibraltar riscă să blocheze tratativele dintre Londra şi UE cu 36 de ore înainte de un summit extraordinar organizat la Bruxelles, unde liderii statelor membre urmează să aprobe acordul privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar şi o declaraţie politică asupra viitoarelor relaţii dintre UE şi Londra.