DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Spaniolul Rodrigo Rato, fost director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) între anii 2004 şi 2007, va fi judecat pentru falsificarea conturilor şi fraudarea investitorilor cu prilejul listării la bursă a băncii spaniole Bankia în anul 2011, a anunţat vineri un tribunal spaniol, informează agerpres .

Rodrigo Rato, care în 2011 era preşedintele Bankia, va fi judecat alături de alţi 31 de foşti responsabili de la Bankia, entitate care s-a prăbuşit la scurt timp după listarea sa catastrofală la bursă, ceea ce a obligat statul spaniol să o naţionalizeze.


Parchetul anticorupţie din Spania a cerut o pedeapsă de cinci an de închisoare pentru Rodrigo Rato.

Citește și : Donald Tusk : Negocierile privind condiţiile Brexitului au înregistrat unele progrese. UE refuză discuția cu Marea Britanie pentru alte capitole esențiale.

Spaniolul Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Cariera sa dezastruoasă de bancher în Spania nu a durat decât doi ani, între 2010 şi 2012, dar s-a terminat cu cel mai mare scandal bancar din istoria Spaniei. Falimentul răsunător al Bankia în 2012 a obligat Spania să solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene în valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul său bancar.

Rato este alt şef al FMI care ajunge în tribunal. Succesorul său, Dominique Strauss-Kahn a fost achitat în 2015 într-un proces în care a fost acuzat de proxenetism. De asemenea, Christine Lagarde, care a preluat postul de preşedinte al FMI după Dominique Strauss-Kahn, a fost găsită vinovată de neglijenţă de către Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), deşi nu a condamnat-o la închisoare sau la plata vreunei amenzi, în dosarul de arbitraj care datează din perioada în care oficialul ocupa postul de ministru de Finanţe.