DISTRIBUIȚI
El Món

Spania va trimite mai mulţi poliţişti în Catalonia pentru a împiedica orice acţiune privind organizarea referendumului de independenţă, a declarat vineri Ministerul de Interne spaniol, relatează Reuters. 

Ofiţerii de poliţie vor monitoriza spaţiile publice, vor păstra ordinea publică şi vor „acţiona în cazul în care se va încerca organizarea referendumului ilegal”, a precizat ministerul într-un comunicat.


Guvernul regional catalan a declarat că noile măsuri luate de autorităţile de la Madrid sunt menite să creeze o falsă impresie de criză. „Tot ce este nevoie este să vezi că nu există violenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului catalan, Jordi Turull.

Liderii catalani au declarat că sunt hotărâţi să organizeze consultarea populară pe 1 octombrie, sfidând o interdicţie a Curţii Constituţionale şi guvernul de la Madrid, care afirmă că referendumul este neconstituţional.

Poliţia spaniolă a desfăşurat miercuri ample percheziţii la birourile executivului catalan din Barcelona, la tipografii, sedii ale unor ziare şi companii de curierat în căutarea de materiale de campanie pentru referendum.

Presa spaniolă a relatat că între 3.000 şi 4.000 de poliţişti au sosit deja sau se află pe drum, deşi Ministerul de Interne nu a oferit cifre. Aceştia se vor alătura celor 5.000 de ofiţeri de poliţie deja prezenţi în regiune. Ministerul a precizat că ei vor susţine forţele de poliţie catalane, numite Mossos d’Esquadra, care vor conduce operaţiunile.