DISTRIBUIȚI

După o scurtă perioadă de răcire a vremii la sfârşitul lunii iulie, temperaturile au depăşit din nou pragul de 40 de grade Celsius începând de duminică în Spania, o ţară care ar putea să se confrunte cu cel de-al treilea val de caniculă în mai puţin de două luni, informează AFP, potrivit agerpres

„Este posibil ca de duminică, 31 iulie, până miercuri, 3 august, sau până joi, 4 august, să fie depăşite pragurile de intensitate, de durată şi de amploare care sunt necesare pentru a clasifica acest episod de temperaturi înalte ca un val de caniculă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), Ruben del Campo.


Citește și : Noi incendii de vegetaţie în sudul Franţei; 4 pompieri au fost răniţi

Acest episod canicular nu va fi însă la fel de extrem ca îndelungata caniculă din perioada 9-18 iulie, una dintre cele mai intense înregistrate vreodată de meteorologii spanioli, potrivit datelor preliminare obţinute de AEMET.

După o valoare maximă de 42,5 grade Celsius înregistrată duminică la Montoro, în Andaluzia, temperaturi de peste 40 de grade Celsius erau aşteptate luni după-amiază în zone extinse din vestul şi din sudul ţării.

Nopţi tropicale, în care temperaturile nu coboară sub valoarea de 20 de grade Celsius, sunt de asemenea aşteptate în mai multe zone din estul şi sudul Spaniei pentru perioada imediat următoare, precizează AEMET.

Canicula care a copleşit Spania în luna iulie a provocat peste 500 de decese asociate căldurii, a afirmat prim-ministrul Pedro Sanchez, care a citat atunci o estimare a supramortalităţii, calculată de un institut de sănătate publică.

Temperaturile ridicate au cauzat şi numeroase incendii, care au transformat în cenuşă vegetaţia de pe aproape 230.000 de hectare de la începutul anului, potrivit Sistemului european de informare asupra incendiilor forestiere (EFFIS).

Citește și : Prins cu două sandviciuri la bord, un pasager a fost AMENDAT cu 2.000 de dolari

Bilanţul spaniol este cel mai grav înregistrat în Europa în vara din 2022 de acest sistem, devansându-le pe cele din România şi Portugalia, fiind totodată cel mai important bilanţ constatat în Spania după 2000, anul ce a marcat debutul acestor observaţii.