DISTRIBUIȚI
directe

Procesul împotriva a 12 lideri secesionişti catalani, pentru rolul lor în tentativa de secesiune din octombrie 2017, va începe marţi, 12 februarie, a anunţat vineri o sursă din cadrul Curţii Supreme a Spaniei, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest proces istoric va dura „în jur de trei luni”, a declarat puţin mai devreme pentru presa internaţională preşedintele Curţii Supreme, Carlos Lesmes.


Citeşte şi: Eminenţa cenuşie de la Casa Albă îi cere lui Maduro să accepte amnistia

Pedepse grele cu închisoarea, mergând până la 25 de ani în cazul fostului vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras (foto), au fost cerute de Parchet. Dintre cei 12 acuzaţi care urmează să fie judecaţi, nouă, acuzaţi de rebeliune, se află în detenţie provizorie, unii de mai mult de un an.

Ei au părăsit vineri închisoarea în care se aflau în Catalonia, pentru a fi transferaţi spre alte închisori în apropierea Madridului, în vederea procesului.

Potrivit unui fotograf al AFP aflat la faţa locului, zeci de militanţi secesionişti s-au adunat în momentul plecării liderilor lor, scandând „libertate” la trecerea convoiului.

Personaj principal în tentativa de secesiune, fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de arestare, va fi marele absent de la acest proces.

Citeşte şi: Germania îşi înlocuieşte vechile sale avioane de luptă

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum pentru autodeterminare interzis de justiţie, secesioniştii catalani au proclamat la 27 octombrie în acelaşi an o republică independentă catalană. Ca reacţie, guvernul spaniol condus pe atunci de conservatorul Mariano Rajoy a suspendat autonomia bogatei regiuni din nord-estul ţării, a destituit executivul lui Carles Puigdemont şi a dizolvat parlamentul catalan.