DISTRIBUIȚI
Sky News

Compania americană SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a lansat joi pe orbita Pământului un grup de 40 de sateliţi ai reţelei britanice de comunicaţii OneWeb, informează DPA, potrivit agerpres

Racheta Falcon 9 a fost lansată cu succes de la o bază administrată de NASA în statul american Florida, Centrul Spaţial Kennedy.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a separat de lansator conform planurilor şi s-a întors pe Pământ pe o platformă SpaceX aflată lângă Cape Canaveral Space Force Station, în timp ce treapta superioară a rachetei şi-a continuat ascensiunea şi a plasat acei sateliţi OneWeb pe orbită.

Potrivit SpaceX, aterizarea primei trepte a rachetei Falcon 9 a fost cea de-a 145-a recuperare reuşită pentru o treaptă a unui lansator spaţial, precum şi cea de-a patra lansare şi aterizare reuşită pentru acest tip special de rachetă.

Racheta Falcon 9 a fost utilizată recent şi pentru a lansa un grup de sateliţi din reţeaua de internet Starlink a companiei SpaceX, Eutelsat’s Hotbird 13F, precum şi capsula cargo Dragon într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în decembrie 2021.

Încărcătura lansată cu succes joi face parte din planurile companiei OneWeb de a construi o constelaţie de 648 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, similară cu reţeaua de internet Starlink a companiei SpaceX. Dintre ei, peste 460 de sateliţi au ajuns deja pe orbită fiind lansaţi în principal prin intermediul unor rachete ruseşti Soyuz în cadrul unor misiuni coordonate de compania franceză Arianespace.

Însă după ce Rusia a invadat Ucraina, lansările de sateliţi OneWeb au fost afectate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei. Ulterior, OneWeb a semnat un contract cu compania americană SpaceX şi cu cea indiană New Space India Limited (NSIL). Pe 21 octombrie, o rachetă indiană GSLV Mark II a plasat cu succes pe orbită alţi 36 de sateliţi OneWeb.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile