DISTRIBUIȚI
Reuters

Southwest Airlines a promis săptămâna trecută că angajații săi care nu vor să se vaccineze împotriva coronavirusului nu vor fi concediați, argumentând că „nu are sens”.

În timp ce compania aeriană „încurajează fiecare angajat” să se inoculeze, nu vrea să „piardă niciun angajat” din cauza ordinului federal al președintelui Biden de vaccinare, a declarat Southwest într-o declarație pentru FOX Business.


La începutul acestei luni, Southwest a anunțat că trebuie să impună vaccinarea obligatorie pentru a se conforma noilor reguli ale administrației Biden care cer companiilor cu contracte federale să aibă un personal complet vaccinat. Southwest spunea atunci că angajaţii săi trebuie să fie complet vaccinați până pe 8 decembrie, deși lucrătorii pot solicita în continuare aprobare pentru a renunța la vaccinuri din motive medicale sau religioase.

În ciuda termenului limită, CEO-ul Southwest, Gary Kelly, a declarat în timpul convorbirii privind veniturile din al treilea trimestru al companiei că nimeni nu își va pierde locul de muncă pe 9 decembrie, chiar dacă compania aeriană nu este „perfect în conformitate”.

„Nu vom concedia pe nimeni care nu este vaccinat”, a spus Kelly. „Cum lucrăm cu oamenii care nu se vaccinează sau nu caută o cazare, va trebui să ne dăm seama și lucrăm cu guvernul în acest sens”.

Transportatorul, potrivit lui Kelly, încearcă în prezent să găsească un echilibru între menținerea statutului său de contractant guvernamental și, de asemenea, să aibă grijă de angajații săi.

„Nu are sens să nu respectăm asta și să găsim o modalitate de a lucra cu oamenii noștri în acest sens”, a adăugat el.

Ultimul lucru pe care şi-l doreşte Kelly este „ca oamenii să se teamă că nu vor putea lucra sau nu vor avea un loc de muncă”, mai ales pe măsură ce se apropie sezonul de sărbători.

Mergând mai departe, Southwest Airlines a anunţat că intenționează să lucreze și să înțeleagă situația personală a fiecărui angajat în parte, în timp ce „continuă să lucreze pentru respectarea mandatului federal”.

La începutul săptămânii trecute, sindicatul însoțitorilor de bord al American Airlines a mai spus membrilor săi că nu vor fi concediați imediat dacă nu sunt vaccinați până la termenul din noiembrie al transportatorului. Acesta a menționat că oficialii „explorează locuri de cazare care să permită angajaților să continue să lucreze”.

În schimb, cei 67.000 de angajați din SUA ai United Airlines aveau un termen limită până la 27 septembrie pentru vaccinare sau riscau să-și piardă locul de muncă – cu mici excepţii.

Compania de transport, care a adoptat cea mai fermă atitudine pro-vaccinare dintre companiile aeriene americane, a confirmat săptămâna trecută că mai puțin de 1% din personalul său, sau 232 de angajați, sunt în curs de a fi concediat pentru nerespectarea termenului.