DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Soţul unei celebre militante pentru drepturile omului, aflată în închisoare la Teheran, a fost condamnat miercuri de către un tribunal iranian la şase ani de închisoare, îndeosebi pentru ”complot împotriva securităţii naţionale”, potrivit avocatului său, Mohammad Moghimi, şi agenţiei Isna, relatează AFP, potrivit agerpres.

Căsătorit cu avocata iraniană Nasrin Sotoudeh, ”Reza Khandan a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a complotat împotriva securităţii naţionale şi la un an de închisoare pentru propagandă împotriva sistemului”, a declarat avocatul Moghimi.


Citește și : Germania condamnă la ani grei de închisoare un azilant sirian

”El are de asemenea interdicţie de ieşire din ţară timp de doi ani, precum şi de exercitare a oricărei activităţi pe reţelele sociale, în media sau de a adera la un grup politic”, a adăugat avocatul.

Acest verdict a fost emis de Curtea revoluţionară din Teheran, care l-a condamnat de asemenea la aceleaşi pedepse, pe baza unor acuzaţii identice, pe militantul pentru drepturile omului Farhad Meisami, potrivit Isna.

Cei doi bărbaţi vor face apel, a declarat Moghimi, care îi reprezintă. Arestat în septembrie, Khandan a fost eliberat pe cauţiune în decembrie, contrar lui Meisami, arestat în iulie, a precizat el.

Soţia lui Khandan, dna Sotoudeh, a fost arestată în iunie 2018. Atunci i s-a spus că a fost condamnată la cinci ani de închisoare ”în contumacie” pe baza unor acuzaţii de spionaj. Un nou proces, pe baza altor acuzaţii nespecificate de către justiţia iraniană, este în curs împotriva avocatei în vârstă de 55 de ani.

Citește și : Timmermans: „Backstop-ul” este o linie roşie care nu poate fi negociată cu Londra

Recompensată în 2012 cu Premiul Saharov pentru libertatea spiritului, decernat de către Parlamentul European, dna Sotoudeh a stat deja trei ani în închisoare, din 2010 până în 2013, pentru ”activitate împotriva securităţii naţionale” şi ”propagandă antiregim”, după ce a apărat opozanţi arestaţi în cursul manifestaţiilor din 2009 împotriva realegerii la preşedinţia ţării a ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad.