DISTRIBUIȚI
Scholars at Risk

Soţia universitarului iraniano-suedez Ahmedreza Djalali, acuzat de spionaj şi ameninţat cu execuţia în Iran, a cerut sâmbătă Uniunii Europene, în cursul unui interviu la postul german de televiziune ZDF, să acţioneze pentru a permite eliberarea soţului ei, notează AFP, potrivit agerpres.  

Media iraniene a afirmat că el ar putea fi spânzurat sâmbăta aceasta, responsabili iranieni spunând că vor să execute sentinţa. Dar, potrivit soţiei sale, Vida Mehrannia, ministrul iranian de justiţiei ar putea lua în considerare amânarea sentinţei.


Citește și : Statele Unite menţin Cuba pe lista ţărilor care nu cooperează suficient împotriva terorismului

„Sper că UE poate acţiona cu adevărat decisiv pentru a-l aduce acasă pe Ahmedreza”, a declarat ea, în fragmente din interviul publicat de ZDF. UE „nu trebuie să permită ca un om nevinovat să fie ucis într-un mod atât de inuman”, a adăugat ea.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut marţi Teheranului să suspende această execuţie şi a cerut revocarea pedepsei sale.

Citește și : Jean-Luc Mélenchon critică noul Guvern al Franţei şi este convins că va fi schimbat peste o lună

Ahmadreza Djalali, care locuia la Stockholm, unde lucra pentru Institutul medical Karolinska, a fost arestat în cursul unei vizite în Iran în 2016. El a fost condamnat la moarte în 2017 sub acuzaţia de spionaj, respinsă de Suedia şi de susţinătorii săi.

În februarie 2018, în timp ce se afla în detenţie, Suedia i-a acordat cetăţenia suedeză, mai scrie AFP.