DISTRIBUIȚI
BBC

Un tribunal din Brescia (nordul Italiei) a dispus joi eliberarea din arest la domiciliu a soţiei şi fiicei fostului europarlamentar italian Antonio Panzeri, figură centrală în scandalul de corupţie Qatargate care a afectat Parlamentul European, relatează ANSA, potrivit agerpres

Eliberarea Mariei Dolores Colleoni, soţia lui Pier Antonio Panzeri, şi a Silviei Panzeri, fiica lor, are loc după ce autorităţile belgiene au renunţat la cererea de extrădare. Ele se aflau în arest la domiciliu în nordul Italiei începând din 10 decembrie anul trecut.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Fostul eurodeputat italian, suspect cheie în scandalul de corupţie din PE legat de Qatar şi Maroc, a semnat pe 17 ianuarie cu Parchetul belgian un acord în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate de închisoare cu executare.

Pier Antonio Panzeri a fost arestat la Bruxelles pe 9 decembrie, odată cu arestarea unei vicepreşedinte a Parlamentului European, eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, şi a unui asistent europarlamentar italian, Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili. Împreună cu Niccolo Figa-Talamanca, un italian responsabil al unui ONG şi care a fost de asemenea arestat preventiv, ei au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi corupţie.

Sunt investigaţi alţi doi eurodeputaţi social-democraţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, iar secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, este cercetat în stare de libertate pentru corupţie şi spălare de bani.

Cei puşi sub acuzare sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în PE.

Andrea Cozzolino, care a negat că a încălcat legea şi susţine că a căzut victimă unei „violente campanii de presă”, a declarat săptămâna aceasta comisiei pentru justiţie a PE că este gata să renunţe la imunitate. Comisia urmează să voteze pe 31 ianuarie cu privire la ridicarea imunităţii acestuia şi a belgianului Tarabella, dar cuvântul final îl va avea plenul Parlamentului de la Strasbourg. Cozzolino a fost suspendat din Partidul Democrat italian şi s-a autosuspendat din grupul socialiştilor (S&D) din PE, mai menţionează ANSA.