DISTRIBUIȚI
closermag.fr

Actriţa franceză Emmanuelle Seigner a anunţat prin intermediul unei scrisori deschise, publicată în Journal du Dimanche, că refuză invitaţia de a se alătura Academiei de film americane, protestând astfel faţă de excluderea din această instituţie – ce atribuie premiile Oscar – a soţului ei, regizorul Roman Polanski, informează AFP, conform agerpres.

„Academia americană a artelor şi ştiinţelor cinematografice mi-a propus să devin membru al ei, alături de alte actriţe, în numele unei mai bune reprezentări feminine, care este de altfel necesară. Cine ar putea să creadă că eu nu mă simt vizată de chestiunea egalităţii dintre femei şi bărbaţi?”, a scris actriţa franceză.


Citește și : Studenţi turci, arestaţi la Ankara pentru insultă la adresa preşedintelui Erdogan

„Sunt feministă dintotdeauna, însă cum aş putea să mă prefac şi să ignor faptul că Academia, în urmă cu câteva săptămâni, l-a exclus din rândurile sale pe soţul meu, Roman Polanski, pentru a da satisfacţie modei din epocă. Aceeaşi Academie l-a recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun regizor, pentru filmul ‘Pianistul’, în 2003. Curioasă această amnezie!”, a continuat Emmanuelle Seigner.

„Această Academie crede probabil că eu sunt o actriţă suficient de arivistă, fără caracter, pentru a uita că sunt căsătorită de 29 de ani cu unul dintre cei mai mari regizori. Îl iubesc, este soţul meu, tatăl copiilor mei. Ei l-au respins ca pe un paria şi anumiţi academicieni invizibili cred că eu aş putea ‘să urc treptele gloriei’ agăţată pe spatele lui? Insuportabilă această ipocrizie!”, a adăugat artista franceză.

Considerând această propunere drept una „ofensatoare”, Emmanuelle Seigner, în vârstă de 52 de ani, afirmă că este „singura persoană care poate să depună mărturie despre cât de mult regretă Roman Polanski ceea ce s-a petrecut în urmă cu 40 de ani”.

Roman Polanski a pledat vinovat în 1977 la acuzaţia de corupere de minori după ce a întreţinut raporturi sexuale cu o adolescentă de 13 ani. În virtutea unui acord încheiat cu Procuratura americană, mai multe capete de acuzare mai grave – inclusiv violarea unei minore sub influenţa drogurilor – au fost abandonate.

Consiliul guvernatorilor, organismul care conduce Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS), a anunţat pe 3 mai excluderea din rândurile sale a regizorului Roman Polanski şi a actorului Bill Cosby (condamnat pentru agresiune sexuală).

Decizia are la bază noul cod de conduită adoptat de prestigioasa instituţie americană, în urma scandalului uriaş în care este implicat producătorul de film Harvey Weinstein.

Citește și : Preşedintele Iranului cere UE măsuri concrete şi un calendar clar

„Roman nu este deloc acea caricatură machistă, simptomă a răului suprem care devastează industria cinematografică”, a adăugat Emmanuelle Seigner în încheierea scrisorii sale.

În urma excluderii, avocatul american al cineastului Roman Polanski (84 de ani), Harland Braun, a ameninţat că va da în judecată Academia de film americană, considerând că instituţia nu a respectat procedurile în vigoare, în absenţa audierii prealabile a clientului său.