DISTRIBUIȚI

Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a denunţat luni „laşitatea” Kremlinului, în ajunul unui nou proces împotriva opozantului rus aflat în detenţie şi care riscă alţi zece ani de închisoare, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest militant anticorupţie în vârstă de 45 de ani, care a primit deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare în urmă cu un an, urmează să fie judecat începând de marţi în două noi dosare, pentru „escrocherie” şi pentru „ultraj” adus unui magistrat.


Citeşte şi: Cinci angajaţi ai ONU au fost răpiţi în Yemen – Black News

Aleksei Navalnîi urmează să compară în faţa unui tribunal din Moscova prin videoconferinţă, dintr-o celulă a coloniei penitenciare unde este închis, la circa 100 de kilometri de capitala rusă. Apropiaţi ai săi afirmă că nu au fost autorizaţi să asiste la audieri.

„Ascultaţi, bandă de laşi şi de ticăloşi! Cer să fiu lăsată să asist la procesul soţului meu, am categoric acest drept”, a scris Iulia Navalnaia pe contul său de Instagram, calificând aceste noi urmăriri drept „ilegale” şi „necinstite”.

„Oamenilor Kremlinului le este atât de tare frică de el (de Aleksei Navalnîi), încât el va fi primul om din Rusia ce va fi judecat direct în închisoare. Ei vor să-l ascundă de ochii tuturor, de susţinătorii săi şi de jurnalişti”, a adăugat Iulia Navalnaia.

În 2020, Aleksei Navalnîi a stat mai multe luni în convalescenţă în Germania, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic, otrăvire în spatele căreia el susţine că s-a aflat preşedintele rus Vladimir Putin.

Critic neobosit al Kremlinului, Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa în Rusia şi condamnat într-un dosar de fraudă pe care el îl consideră politic şi fabricat. Condamnarea lui a provocat un val de critici şi noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Moscovei.

În acest nou proces, anchetatorii îl acuză pe opozantul Navalnîi de deturnarea a peste 4,7 milioane de dolari din donaţiile pe care le-au primit organizaţiile sale, acuzaţii pasibile de o pedeapsă maximă de 10 de închisoare.

Citeşte şi: UE trebuie să se facă respectată de China (ministru francez) – Black News

De asemenea, Navalnîi riscă până la şase luni de închisoare pentru ultraj la tribunal, în timpul uneia dintre audierile sale de anul trecut.

În iunie 2021, principalele organizaţii ale opozantului, în special Fondul său de luptă împotriva corupţiei (FBK), au fost calificate drept „extremiste” de justiţia rusă, o decizie care a dus la închiderea lor şi la declanşarea de urmăriri penale împotriva mai multor militanţi ai acestora.