DISTRIBUIȚI
Fortune

Soţia lui Meng Hongwei, fostul preşedinte chinez al Interpol acuzat de corupţie în ţara sa, a depus recent plângere pentru „tentativă de răpire în grup organizat”, a anunţat marţi parchetul din Lyon, unde are sediul organizaţia internaţională de poliţie, relatează AFP., scrie Agerpres.

Soţia lui Meng „a depus plângere constituindu-se în parte civilă pe 26 februarie 2019 şi aducând acuzaţii de asociere de răufăcători în vederea comiterii unei infracţiuni în grup organizat şi tentativă de răpire în grup organizat”, a precizat parchetul pentru AFP.


Citește și : Incertitudine în jurul vizitei lui Emmanuel Macron în Polonia

Această plângere nu a dus până în prezent la deschiderea unei proceduri aşa-numite de „informare judiciară”, a adăugat parchetul.

Meng Hongwei a dispărut la sfârşitul lui septembrie 2018 la revenirea în China şi a demisionat din fruntea organizaţiei de poliţie printr-o scrisoare pe 7 octombrie, după ce Beijingul a anunţat că este anchetat pentru că a luat „mită”.

Sud-coreeanul Kim Jong-yang i-a urmat în noiembrie în funcţie, pentru un mandat de doi ani în fruntea Interpol.

În luna ianuarie, soţia lui Meng Hongwei a spus că se simte ameninţată şi a anunţat că a solicitat azil politic în Franţa.

Ea a explicat că a fost vizitată la începutul lui octombrie de doi oameni de afaceri chinezi care i-au cerut să îi însoţească în Republica Cehă într-un avion privat. După ce a refuzat, ea spune că ei au revenit două zile mai târziu propunându-i „să facă un tur al oraşelor Europei”.

„După tentativa de răpire, am anunţat poliţia, care m-a pus sub protecţie, împreună cu gemenii mei de şapte ani”, a mai declarat ea pentru Radio France şi Liberation.

În octombrie anul trecut, soţia lui Meng Hongwei a declarat că se teme pentru propria siguranţă şi a acuzat guvernul chinez de „persecuţie politică”, în cadrul unui interviu pentru BBC.

Citește și : FDS anunță arestarea mai mulţi jihadişti implicaţi în atacul de la Minbej din nordul Siriei

Comisia naţională de supervizare chineză, care anchetează dosarul lui Meng, îi poate deţine în secret pe suspecţi timp de şase luni fără a le anunţa familia şi fără a le asigura acces la un avocat. Acest termen va expira în curând, potrivit AFP.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va fi primit de Emmanuel Macron pentru o vizită de stat în Franţa în perioada 24-26 martie.