DISTRIBUIȚI
AP

Soţia fostului şef al Interpol Meng Hongwei a primit azil în Franţa, a anunţat avocatul ei, informează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Interpol, organizaţie internaţională de coordonare a forţelor de poliţie, cu sediul în Franţa, a anunţat în octombrie anul trecut că Meng a demisionat de la conducerea ei, la câteva zile după ce soţia lui, Grace Meng, a anunţat dispariţia lui după ce acesta călătorise în ţara natală China.


Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

Procurori chinezi au formulat luna aceasta acuzaţii oficiale împotriva lui Meng, învinuindu-l de abuz de putere şi luare de mită.

În martie, Partidul Comunist aflat la putere în China a anunţat că propria sa investigaţie cu privire la Meng a dezvăluit că acesta a cheltuit sume „extravagante” din fondurile de stat, a făcut abuz de putere şi a refuzat să se conformeze deciziilor partidului.

Soţia lui a infirmat acuzaţiile şi a declarat că arestarea lui a fost motivată politic.

Citeşte şi: Manifestaţii violente împotriva construirii unei catedrale în Ekaterinburg

Meng a devenit şeful Interpol la sfârşitul lui 2016, când China şi-a extins acţiunile pentru a-şi asigura posturi de conducere în cadrul unor organizaţii internaţionale. Numirea lui în această funcţie a suscitat la acea vreme îngrijorări din partea organizaţiilor privind drepturilor omului care atenţionau că Beijingul vizează acest post pentru a-i urmări pe disidenţii de peste hotare.

În timpul mandatului preşedintelui Xi Jinping, China a declanşat o amplă acţiune de reprimare împotriva corupţiei oficiale, scrie Reuters.