DISTRIBUIȚI

Organizaţia neguvernamentală internaţională SOS Satele Copiilor, care vine în ajutorul orfanilor şi al copiilor în nevoie, a anunţat joi că anchetează cu privire la cazuri de violenţe, mai ales sexuale, şi de fraude petrecute începând din anii 1990 în structurile sale din 20 de ţări din Africa şi Asia, informează AFP, potrivit agerpres.

Elisabeth Hauser, co-directoarea ONG-ului cu sediul în Austria, a dezvăluit ‘cazuri de încălcare gravă a protecţiei copiilor şi de proastă gestionare în anumite ţări din Asia şi Africa’, declarându-se ‘profund şocată’.


Vezi şi: Operaţiune împotriva traficanţilor din Rio terminată într-o imensă baie de sânge – VIDEO – Black News

‘Au existat slăbiciuni evidente în organizaţia noastră (…) şi acuzaţii conform cărora şefi ai SOS Satele Copiilor erau la curent cu anumite incidente, dar nu au acţionat’, a adăugat ea într-un comunicat.

Conform unei purtătoare de cuvânt contactate de AFP la Viena, au fost semnalate ‘abuzuri sexuale’, dar avertizorii de integritate au fost ‘îndepărtaţi’ şi mărturiile minorilor ‘puse la îndoială’.

Cu titlu de exemplu, Elisabeth Hauser a menţionat în faţa presei cazul unui copil plasat în izolare şi supus interdicţiei de a-şi vizita părinţii, din cauza rezultatelor şcolare proaste.

În ce priveşte gestionarea necorespunzătoare a fondurilor, ea a menţionat licitaţii câştigate de apropiaţi ai unor responsabili ai SOS Satele Copiilor.

Preşedinta Federaţiei internaţionale, Ingrid Maria Johansen, a prezentat ‘scuzele sale copiilor şi tinerilor’ care au fost victime ale acestor abuzuri.

Un comunicat postat pe site-ul organizaţiei afirmă că au fost puse ‘imediat’ în practică ‘noi măsuri’ în sprijinul lor şi pentru a se evita repetarea unor astfel de probleme.

Organizaţia, care a lansat o primă investigaţie internă în 2018 şi apoi a ordonat o anchetă mai aprofundată în noiembrie 2020, a anunţat crearea unei comisii independente care să facă lumină asupra acestor evenimente.

Citeşte şi: Retragerea americană din Afganistan se desfăşoară conform planului – Black News

SOS Satele Copiilor intenţionează să despăgubească victimele, al căror număr nu a fost precizat, printr-un fond de ‘mai multe milioane de euro’, a precizat Elisabeth Hauser.

Fondată în Austria după Al Doilea Război Mondial, organizaţia, prezentă astăzi în 137 de ţări, unde gestionează în jur de 550 de structuri caritabile şi numără 40.000 de angajaţi, are în grijă 1,2 milioane de orfani sau copii în nevoie, conform cifrelor comunicate de reprezentanta de la Viena.

În 2014, SOS Satele Copiilor s-a confruntat cu acuzaţii de rele tratamente în Austria, pe o perioadă mergând din anii 1950 până în 1990.