DISTRIBUIȚI
Refugees and Migrants - the United Nations
4/Hundreds of refugees and migrants aboard a fishing boat are pictured moments before being rescued by the Italian Navy as part of their Mare Nostrum operation in June 2014. Among recent and highly visible consequences of conflicts around the world, and the suffering they have caused, has been a dramatic growth in the number of refugees seeking safety by undertaking dangerous sea journeys, including on the Mediterranean. The Italian Coastguard / Massimo Sestini

O operaţiune de salvare era în curs marţi dimineaţa în largul insulei elene Creta, după ce o ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi la bord a trimis un semnal SOS, a anunţat paza de coastă a Greciei, informează AFP, potrivit agerpres.

„Putem vedea ambarcaţiunea. Ea pluteşte în derivă. Există un mare număr de oameni la bord”, a declarat un purtător de cuvânt al pazei de coastă, precizând că numărul lor este între 400 şi 500, potrivit apelului SOS primit de autorităţi.


Citește și: Coreea de Nord regretă ‘atitudinea deplorabilă’ a şefului ONU după tirul unei rachete balistice

Operaţiunea este una dificilă din cauza rafalelor puternice de vânt din această zonă situată la sud-vest de Creta, cea mai mare insulă a Greciei.

Paza de coastă a precizat că a primit apelul SOS în noaptea de luni spre marţi, după miezul nopţii.

Două nave cargo, un petrolier şi două pescadoare italiene se aflau în apropiere pentru a oferi ajutor, a adăugat paza de coastă elenă.

Urmare a întăririi patrulelor pazei de coastă elene şi ale agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor Frontex în Marea Egee, traficanţii de migranţi folosesc deja o rută mai lungă şi mai periculoasă la sud de Creta pentru a putea intra în Uniunea Europeană.

Însă dramele umane se înmulţesc din cauza riscurilor la care se supun migranţii care urcă la bordul unor ambarcaţiuni precare pe o mare furtunoasă, toamna şi iarna.

Pe 11 octombrie, cel puţin 30 de persoane au murit în două naufragii în largul insulelor Lesbos şi Kythira. La începutul lui noiembrie, mai multe persoane au murit în două naufragii simultane.

Citeşte şi: Un avion de tipul ‘Piper’ s-a prăbuşit peste un cartier rezidenţial în oraşul columbian Medellin – Black News

Potrivit datelor oferite de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), 299 de persoane au murit sau au fost date dispărute în Marea Mediterană de la începutul lui 2022, comparativ cu 111 pe parcursul întregului an trecut.

Grecia, Italia şi Spania se numără printre principalele ţări de sosire pentru migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu, dornici să ajungă în Uniunea Europeană.