DISTRIBUIȚI

Un tribunal irakian a anunţat joi că a condamnat-o la moarte pe sora lui Abu Omar al-Baghdadi, fostul şef Al Qaida în Irak, din care provine gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), ucis în 2010, informează AFP, potrivit agerpres.

Această femeie, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, „a fost condamnată la moarte prin spânzurare”, a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Curţii penale centrale, judecătorul Abdel Sattar Bayraqdar.


Citeşte şi: Chiar dacă sunt cei mai mari rivali, Navalnîi şi Putin au o opinie comună: Rusia trebuie să-şi extindă arsenalul nuclear!

El a adăugat că ea „a recunoscut în timpul interogatoriilor că s-a alăturat unor organizaţii teroriste şi a oferit sprijin logistic şi ajutor pentru a efectua acţiuni criminale”. Printre altele, ea a declarat anchetatorilor că „a distribuit bani membrilor grupurilor armate la Mosul”, care în 2014 a devenit „capitala” irakiană a SI.

Abu Omar al-Baghdadi a fost liderul Al Qaida în Irak şi apoi, după fuziunea organizaţiei cu alte grupuri, a devenit şeful Statului Islamic al Irakului, responsabil pentru zeci de atentate sinucigaşe în ţară.

El a fost ucis pe 19 aprilie 2010 în timpul unei operaţiuni comune a forţelor irakiene şi americane într-o regiune deşertică.

Soţia lui Abu Omar al-Baghdadi a fost arestată şi condamnată la închisoare pe viaţă de către un tribunal din Bagdad.

Citeşte şi: Primăvara a sosit la New York cu o mare furtună de zăpadă. Autorităţile au declarat stare de urgenţă

Justiţia irakiană pronunţă regulat de mai multe luni condamnări la moarte împotriva a sute de irakieni sau străini, bărbaţi şi femei, acuzaţi de legături cu SI.

SI a cucerit în 2014 în timpul unei ofensive-fulger aproape o treime din Irak. Forţele irakiene, sprijinite de coaliţia internaţională condusă de Washington, au recucerit apoi terenul şi Bagdadul a anunţat în decembrie „sfârşitul” războiului împotriva grupării jihadiste.

Liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, este de negăsit.