DISTRIBUIȚI
The Seattle Times

Ambasadorul Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a declarat miercuri în Congres că nu l-a auzit „niciodată” pe preşedintele Donald Trump să condiţioneze un ajutor militar destinat Ucrainei de deschiderea unei investigaţii privind rivalii săi politici, relatează AFP, scrie agerpres.

„Preşedintele Trump nu mi-a spus niciodată în mod direct că ajutorul este condiţionat” de anunţarea deschiderii unei anchete, a declarat diplomatul audiat public în cadrul anchetei care ar putea duce la destituirea preşedintelui american. Dar ”a fost clar pentru toată lumea că exista o legătură”, a adăugat el.


Citește și : Putin, despre apelurile de a renunţa la gaz: ‘ O idee absolut bizară’

Sondland, care a recunoscut că a împărtăşit acest ”avantaj reciproc” ucrainenilor, a explicat că a făcut acest lucru pe baza ”propriei sale deducţii” plecând de la principiul că ”doi plus doi fac patru”.

El a declarat de asemenea miercuri în Congres că a dat curs „ordinelor” primite de la preşedintele Donald Trump în ce priveşte Ucraina, ceea ce vine în susţinerea acuzaţiilor lansate la adresa liderului de la Casa Albă că a făcut presiuni asupra Kievului să-l ancheteze pe rivalul său politic Joe Biden.

Ambasadorul, audiat în cadrul procedurii de destituire iniţiate de democraţii din Congres împotriva preşedintelui, a afirmat că, în opinia sa, se poate vorbi de un „quid pro quo”, Ucrainei oferindu-i-se o întâlnire la Casa Albă în schimbul anunţării unei anchete de corupţie care ar fi urmat să-l vizeze probabil pe Biden.

Citește și : Dmitri Medvedev: Moscova vrea ‘să recupereze oportunităţile ratate’ în relaţiile cu Chişinăul