DISTRIBUIȚI
Unimedia

Actorul de comedie şi candidat în alegerile prezidenţiale din Ucraina, Volodimir Zelenski, conduce în intenţiile de vot ale ucrainenilor în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin, preconizat pentru 21 aprilie, la mare distanţă de rivalul său, Petro Poroşenko, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, informează joi agenţia de presă EFE şi media ucrainene, potrivit agerpres.

Potrivit celor două sondaje date publicităţii joi de către Centrul Razumkov şi grupul sociologic ‘Rating’, citate de agenţia de presă Unian, cu numai opt zile înainte de scrutin, Zelenski acumulează între 49,3% şi 51% din intenţiile de vot, în timp ce adversarul său, Petro Poroşenko, între 20,6% şi 21% din opţiuni.


Citește și: Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost ARESTAT

Zelenski a câştigat confortabil primul tur de scrutin în 31 martie, cu 30,24 % de voturi, devansându-l pe Poroşenko, care a obţinut 15,95% din sprijinul cetăţenilor ucraineni.

Conform primului sondaj, 20,4% dintre cei chestionaţi s-au declarat indecişi, iar 9,7% au refuzat să răspundă la întrebarea cu cine vor vota la 21 aprilie.

Cel de-al doilea sondaj atribuie comediantului 51% din intenţiile de vot, în timp ce preşedintelui în exerciţiu, care candidează pentru al doilea mandat, doar 21%.

Sociologii grupului ‘Rating’ subliniază că 18% dintre cei intervievaţi nu şi-au declarat preferinţa şi că 10% nu intenţionează să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Dacă la urne s-ar prezenta toţi ucrainenii cu drept de vot care s-au decis cu cine să voteze, Zelenski ar acumula 71,4% din voturi, lăsându-l cu mult în urmă pe Petro Poroşenko, care ar obţine doar 28,6% din sufragii, declară directorul adjunct al grupului sociologic ‘Rating’, Liubomir Mâsiv, citat de Ukrainska Pravda.

Citește și: Brexitul a fost AMÂNAT până la sfârșitul lui octombrie

Actorul devenit politician este lider la toate categoriile de vârstă şi este susţinut puternic în sudul, estul şi centrul ţării. Numai în regiunile vestice are acelaşi rezultat ca Poroşenko, conform grupului ‘Rating’.

Unii comentatori de la Kiev subliniază că este un vot de protest împotriva actualului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko. De altfel, conform sondajului ‘Rating’, 66% dintre persoanele intervievate au declarat că voturile exprimate în favoarea lui Zelenski sunt voturi împotriva sistemului existent în Ucraina, cu care este asociat Poroşenko.