DISTRIBUIȚI

Schimbările climatice sunt percepute drept cea mai importantă ameninţare internaţională, după terorism şi atacuri cibernetice, conform rezultatelor unui sondaj de opinie global realizat de un centru american de cercetare, informează luni dpa, potrivit agerpres.

Conform anchetei realizate anul trecut de Centrul de cercetare Pew din Washington, în 13 din cele 26 de ţări în care au fost făcute interviuri, participanţii au identificat schimbările climatice drept cel mai mare pericol.


Citește și: Retragerea SUA din Orientul Mijlociu crește semnificativ vânzarea de arme în regiune

Opt ţări au declarat actele de terorism ale Statului Islamic drept cea mai mare ameninţare. Alte patru state, printre care Japonia şi Coreea de Sud, au situat pe prima poziţie atacurile cibernetice comise de alte state.

Preocupările legate de programul de înarmare nucleară din RPD Coreeană, economia globală, puterea şi influenţa crescândă ale Chinei au figurat de asemenea printre răspunsuri, dar nu au constituit principala preocupare în niciuna dintre ţările intervievate.

Polonia este singurul stat care a numit puterea şi influenţa Rusiei drept cea mai mare ameninţare.

Citește și: Șeful Pentagonului face o vizită-fulger în Afganistan – FOTO

Studiul a arătat că îngrijorarea legată de puterea şi influenţa SUA a crescut, de asemenea, în comparaţie cu sondajele realizate în 2013 şi 2017. În Germania, preocuparea privind SUA a crescut cel mai mult, cu 30% faţă de sondajul din 2013.

Totodată, se constată că susţinătorii partidelor populiste europene de dreapta au fost mai sceptici în identificarea schimbărilor climatice drept ameninţare majoră.