DISTRIBUIȚI
Space.com

O sondă spaţială care studiază Soarele a surprins primele imagini video cu o explozie solară chiar în timpul trecerii sale prin punctul orbital cel mai apropiat de corpul ceresc din centrul sistemului nostru solar (periheliu), înainte de debutul oficial a misiunii sale ştiinţifice, informează marţi space.com, potrivit agerpres

Solar Orbiter, o misiune lansată în februarie 2020 şi condusă în parteneriat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi agenţia spaţială americană NASA, s-a apropiat cel mai mult de Soare un an mai târziu, la 10 februarie. Oamenii de ştiinţă continuă să analizeze datele înregistrate cu această ocazie, înainte ca sonda să îşi înceapă activitatea ştiinţifică oficială, în noiembrie.


Citește și : Poliţia britanică caută într-o pivniţă o victimă a unui criminal în serie

Analizând datele înregistrate în timpul apropierii de Soare, cercetătorii au observat două ejecţii de masă coronală – explozii solare -, fenomene ce se produc în momentul în care Soarele proiectează în spaţiu plasmă din atmosfera sa.

La acea vreme, sonda se afla la aproximativ jumătate din distanţa dintre Soare şi Pământ şi pe partea opusă a acestuia în comparaţie cu planeta noastră. Această locaţie i-a permis sondei Solar Orbiter să ”vadă” părţi ale Soarelui complet invizibile pentru oamenii de ştiinţă de pe Pământ, dar a îngreunat totodată procesul de trimitere a datelor pe planeta noastră, motiv pentru care oamenii de ştiinţă analizează încă ceea ce a ”văzut” sonda.

Cercetătorii au identificat deja câteva ejecţii de masă coronală în datele captate la momentul la care sonda se afla la o distanţă mai mare faţă de Soare. Apoi, ei au constatat că trei dintre instrumentele Solar Orbiter au observat două ejecţii de masă coronală la scurt timp după trecerea sa prin punctul cel mai apropiat de Soare, potrivit unui comunicat al ESA.

Acestea au fost primele astfel de evenimente observate de instrumentul Solar Orbiter Heliospheric Imager (SoloHI), care a filmat fluxul de materie care a erupt din Soare.

Instrumentele au reuşit să surprindă privelişti cu adevărat uimitoare cu una dintre aceste ejecţii de masă coronală la 12 şi 13 februarie. Fiecare dintre cele trei instrumente de pe Solar Orbiter se concentrează pe o regiune diferită a Soarelui, de la suprafaţa vizibilă până la peste 20 de ori lăţimea acestuia, potrivit ESA.

Aflate la o distanţă mai mare, alte sonde au observat acelaşi eveniment – STEREO-A aparţinând NASA, Proba-2 a ESA şi Observatorul Solar şi Heliosferic (SOHO).

Cele patru observaţii ale ejecţiilor de masă coronală realizate de aceste misiuni oferă o perspectivă globală asupra Soarelui şi a mediului din jurul acestuia, la care oamenii de ştiinţă nu au avut acces până în prezent.

Citește și : Peste 50 de migranţi au dispărut în valurile Mediteranei

Ejecţiile de masă coronală suscită un interes deosebit în rândul oamenilor de ştiinţă şi inginerilor deoarece acestea pot avea efecte negative asupra navelor spaţiale şi a astronauţilor neprotejaţi.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă au avut capacităţi limitate în ceea ce priveşte monitorizarea şi prognozarea vremii spaţiale – de aici şi interesul deosebit pentru misiuni precum Solar Orbiter, care ar trebui să îmbunătăţească înţelegerea cercetătorilor asupra modului în care funcţionează Soarele. Contribuţia unică a sondei Solar Orbiter la această misiune va fi orbita înclinată a acesteia, ce le va permite oamenilor de ştiinţă să observe direct pentru prima dată polii Soarelui.