DISTRIBUIȚI
NASA

Semnalele provenite de la o sondă NASA confirmă că aceasta a supraviețuit unui zbor în apropiere de Ultima Thule, cel mai îndepărtat obiect explorat vreodată în sistemul solar, relatează BBC, potrivit mediafax.

Un cercetător al Agenției Spațiale Americane a confirmat că New Horizons se află într-o stare „sănătoasă” după ce a trecut de roca spațială înghețată acum câteva ore.


Citește și : Donald Tusk felicită România pe Twitter cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE

Ultima Thule se află la 6,5 ​​miliarde km distanță de Pământ, dincolo de sistemul nostru solar, într-o zonă numită Belt Kuiper.

Sonda va trimite fotografii și alte observații în lunile următoare.

Mesajul radio din ambarcațiunile robotice a fost preluat de una dintre antenele mari ale NASA din Madrid, Spania.

Naveta avea nevoie de șase ore și opt minute pentru a traversa distanţa dintre Ultima și Pământ.

Controlorii de la Universitatea Johns Hopkins Applied Physics Laboratory din Maryland au salutat recepția semnalului cu urale și aplauze.

„Avem o navă spațială sănătoasă”, a anunțat Alice Bowman, directorul misiunii de operațiuni. „Tocmai am realizat cel mai îndepărtat zbor”, a adăugat aceasta.

Acest prim mesaj radio conține doar informații despre starea navetei spațiale, dar a confirmat și faptul că New Horizons și-a executat corect observațiile autonome și că memoria internă a sondei este plină de date.

Citește și : Opt răniți, în urma unui presupus atac terorist cu vehiculul la Tokyo

Mai târziu, pe un downlink se vor vedea câteva imagini aleatorii pentru a oferi oamenilor de știință și publicului o mostră a ceea ce a observat New Horizons prin camerele sale.

Ultima Thule se află în ce se numește centura Kuiper, o porţiune de material înghețat care orbitează Soarele cu mai mult de 2 miliarde km depărtare decât a opta dintre planetele clasice, Neptun; și 1,5 miliarde de km dincolo de chiar planeta pitic Pluto pe care New Horizonts a vizitat-o în 2015.