DISTRIBUIȚI
Space.com

Sonda spaţială InSight, a Administraţiei Spaţiale şi Aeronautice Naţionale din SUA (NASA), a ajuns cu succes pe Marte, având la bord inclusiv numele a 2,42 de milioane de oameni, informează CNN, potrivit Mediafax.

NASA a confirmat că sonda InSight a ajuns cu succes pe Marte, după o călătorie de şapte luni prin spaţiu.


Misiunea InSight, un dispozitiv spațial conceput de NASA pentru analizarea activității seismice și a structurii interne a lui Marte, este programată să dureze doi ani.

Citește și : NATO cere Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii ucraineni

Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari și este primul dispozitiv spațial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity al NASA a atins suprafața planetei. Dispozitivul spațial, cu o înălțime de aproximativ un metru (circa 5,5 metri după extinderea panourilor solare), a fost lansat în urmă cu aproape șapte luni și a parcurs circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă până în 2030.

InSight are aproximativ 360 de kilograme, iar instrumentul central al dispozitivului este un seismometru realizat de Agenția spațială franceză, alături de șase sensori pentru activitate seismică foarte performanți și un instrument de foraj care va oferi informații despre temperaturile din subteran. Cu ajutorul acestora, specialiștii de la NASA speră să afle mai multe informații despre formarea planetei Marte.

Dispozitivul spaţial are la bord și un microcip cu numele a 2,42 de milioane de oameni care s-au putut trece pe listă prin completarea unui formular online.

InSight, care are o durată de funcționare de doi ani, a fost construit de Lockheed Martin și are ca model sonda Phoenix, care a ajuns în apropierea polului nord al planetei roșii în 2008.

Citește și : Parlamentul Ucrainei a aprobat decretul de instaurare a legii marțiale pentru 30 de zile