DISTRIBUIȚI
afp

Cel mai influent politician din Polonia, Jaroslaw Kaczynski (foto), liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), va deveni foarte probabil vicepremier, într-o încercare de a pune capăt tensiunilor din interiorul majorităţii guvernamentale, transmite joi dpa, potrivit agerpres.

”Totul indică o intrare a lui Jaroslaw Kaczynski în guvern ca vicepremier”, a declarat vicepreşedintele Seimului polonez (camera inferioară a parlamentului), Ryszard Terlecki.


Citeşte şi: Ecuador a dat ordin pentru ARESTAREA fostului preşedinte

Kaczynski, care a fost prim-ministru în 2006-2007, a preferat să nu deţină nicio funcţie guvernamentală după ce partidul său a revenit la putere, la finalul lui 2015.

În calitate de vicepremier, Jaroslaw Kaczynski va conduce probabil un nou comitet de securitate, care va superviza Ministerul Justiţiei, a adăugat Terlecki.

Cea mai gravă criză internă a partidului de guvernământ este legată de ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro. PiS susţine că Ziobro şi parlamentarii loiali acestuia au solicitat prea multă putere în perspectiva unei remanieri guvernamentale, ceea ce a amplificat speculaţiile despre o dezintegrare a majorităţii parlamentare conduse de PiS. Scenariile posibile în acest caz ar fi un guvern minoritar sau alegeri anticipate.

Citeşte şi: Trump bagă râcă în familia prinţului Harry: ‘Îi doresc mult curaj, va avea nevoie!’

Disputa s-a intensificat după ce facţiunea condusă de Ziobro nu a reuşit să sprijine proiectele legislative promovate de partidul lui Kaczynski.

Totuşi, în urma unei serii de discuţii de ultim moment, inclusiv întâlniri faţă în faţă Kaczynski-Ziobro, facţiunile din interiorul majorităţii guvernamentale sunt aproape de a ajunge la un acord, a precizat PiS.