DISTRIBUIȚI
Getty

Bono, solistul trupei U2, s-a folosit de o firmă malteză pentru a investi într-un centru comercial din Lituania, se arată în documentele ce stau la baza investigaţiei Paradise Papers, relatează news.ro

Potrivit The Guardian, liderul formaţiei irlandeze s-a folosit de o firmă din Malta pentru a-şi plăti partea dintr-un centru comercial din nord-estul Lituaniei.


Citeşte şi: Armata filipineză ÎL VÂNEAZĂ pe noul ‘emir’ al Statului Islamic în Asia de Sud-Est

Cântăreţul, pe numele său real Paul Hewson, era investitor al companiei malteze Nude Estates, care a cumpărat Aušra mall pentru 5,8 milioane de euro, la scurt timp după inaugurarea lui în 2007.

Nude Estates a încorporat o companie lituaniană cu acelaşi nume pentru a deţine proprietatea din Utena, localitate aflată la 97 de kilometri nord de capitala Vilnius.

În 2012, afacerea a fost transferată unei companii din insula Guernsey, care aparţine de Marea Britanie, numită Nude Estates 1.

Citeşte şi: Trump a trecut testul protocolului cu împăratul Japoniei. NU a repetat greşeala făcută de Obama

Malta este un stat cu taxe scăzute. Pentru investitorii străini, taxa plătite pe profitul companiilor este redusă la 5%. În Guernsey, companiile nu plătesc nicio taxă pe profit.

„Bono a fost un investiotor minoritar, pasiv în Nude Estates Malta Ltd, companie care a fost înregistrată legal în Malta până când a fost lichidată voluntar în 2015. Malta este o jurisdicţie cu o reputaţie bună pentru companii în cadrul UE”, a declarat un purtător de cuvânt al artistului.

El a declarat că Bono a avut acelaşi statut şi în cazul firmei din Guernsey.