DISTRIBUIȚI

Soldați înarmați merg din ușă în ușă în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a strânge voturi în cadrul așa-ziselor „referendumuri” privind aderarea la Rusia, spun ucrainenii, informează mediafax.

„Trebuie să le răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează”, a declarat pentru BBC o femeie din Enerhodar.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

În sudul orașului Herson, gardienii ruși au stat cu o urnă în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.

Votul din ușă în ușă este pentru „securitate”, spune presa de stat rusă. „Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie”, a relatat Tass: „În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și în modalitate door-to-door”.

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi „colaboratori” locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

„Tatăl meu a pus <nu> [la aderarea la Rusia]”, a spus femeia. „Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus <nu>. Ei au spus: <Nimic>. Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta”, a adăugat femeia.

Potrivit acesteia, există un singur buletin de vot pentru o întreagă familie.

Prezența unor soldați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

Experții spun că autointitulatele referendumuri, care se vor desfășura pe parcursul a 5 zile, vor permite Rusiei să revendice – în mod ilegal – patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.

„Anexarea” nu va fi recunoscută la nivel internațional, dar Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

Președintele SUA, Joe Biden, a descris referendumurile ca fiind „o farsă”, afirmând că acestea reprezintă un „pretext fals” pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând dreptul internațional.

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei”, a declarat el.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruși au stabilit deja obiective pentru „participarea inventată a alegătorilor și ratele de acord pentru aceste referendumuri false”.

Cleverly a declarat că Rusia intenționează să oficializeze anexarea celor patru regiuni – Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia – până la sfârșitul lunii.